mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:204/298)

Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 202

gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól  Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i formujemy małe kulki. Jeśli jajka byłoby zbyt dużo w stosunku(...)tartej. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę dodajemy ponownie odrobinę oliwy i  obsmażamy  kulki mięsne na złoty kolor. W międzyczasie kroimy marchewkę w kostkę. Na talerz przekładamy makaron z jednego opakowania, dodajemy przyprawy oraz olej, zalewamy wodą (ok 350 – 400ml)   i zostawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy połowę przygotowanych kulek mięsnych oraz marchewkę. Drugą porcję przygotowujemy

Kolizje Smaków
Kluski śląskie z sosem grzybowym 202

dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE  z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów(...)bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie

Bon appetit mon amie
Sos pieczarkowy 185

również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych. 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz kubek (330g) śmietany 18% Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,przesmażyć na roztopionym maśle z oliwą na złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i pokrojone w półplasterki pieczarki,smażyć(...)złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem. Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy

Kolorowa kuchnia Elki
Pesto z cukinii 140

Pesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy(...)oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili

NiePieprz.pl
SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... 294

sól, pieprz oregano, bazylia słodka i ostra papryka Cebule kroimy w większą kosteczkę i szklimy na łyżeczce oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilunię smażymy dalej. Dodajemy mięso mielone i drewnianą łyżką energicznie rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki (najtrudniejsza część w wykonaniu tego dania;-) dodajemy sól, pieprz i papryki no i smażymy dalej;-) W między czasie, w garnku(...)startą na małych oczkach marchewką, Dodajemy do gotującej się passaty zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy od 15-20 min i VOILA! Proste prawda? Podajemy z makaronem spaghetti - u mnie zawsze Lubella: Pełne Ziarno. Smacznego Wam życzę i do następnego

Restauracyjka Literacka
Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem 378

gotowy w 30 minut. Czy wiecie co oznacza Florentine? Sos do makaronu zawierający szpinak! Na to wygląda, że ugotowałam niejeden Florentine nawet o tym nie wiedząc. Szpinak z makaronem jest zdrowy i smakuje wspaniale. Mniam, mniam! Oprócz szpinaku danie zawiera mnóstwo smacznych składników. Suszone pomidory, pieczarki i soczyste kawałki kurczaka. A wszystko to połączone ze spaghetti aldente w kremowym sosie(...)ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oliwie 400 g pieczarek 3 gałązki tymianku 1 łyżka sherry, półwytrawne 350 ml śmietanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 300 g spaghetti, waga sucha 3 czubate łyżki parmezanu 250 g świeżego szpinaku Pokrój piersi z kurczaka na małe podłużne kawałki i przełóż do miseczki. Oprósz przyprawą, solą i dobrze

codojedzenia
Najlepsze polskie przepisy 217

Z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle

Moja smaczna kuchnia
Orientalna zupa z pulpecikami 137

wiedza, kiedy je podać. Tak też jest w przypadku sosu ostrygowego. Podawszy go na początku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej 1 liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego

R'n'G Kitchen
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 129

aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest(...)Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Super prosta iracka zupa z soczewicy 162

oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek(...)posiekane w talarki 400 g czerwonej soczewicy Zmiażdżony i roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka oleju Sok z połowy limonki lub cytryny Duża garść makaronu „anielskie włosy” (najcieńszy makaron spaghetti nr 1) Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą soczewicę. Rozgrzej łyżeczkę oleju w garnku, dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę

Niedzielny kucharz
Domowe burgery 201

niedzielę i jest to swojego rodzaju uczta dla zmysłów. Kanapkę podaję z opiekanymi ziemniaczkami i jogurtowym czosnkowym sosem. To naprawdę smaczna odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu.  Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli(...)się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie.  Dieta Naturhouse uczy Cię zdrowego żywienia, a nie opiera się o sztywne zasady. Składniki: mielone mięso wołowe 500 g to 4 kotlety, doprawione i uformowane możesz zamrozić przydadzą się next time:) 1 żółtko kotlety doprawiam płaską łyżeczką ostrej papryki odrobiną pieprzu i soli( używam himalajskiej) bułki

Rusty Fork
Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi 214

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga  Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka,  sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu(...)pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać

W kuchni u Moniki
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 153

Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać makaron (przy pomocy łyżki najlepiej) na widelec, tworząc gniazda. Układać w żaroodpornym naczyniu. Do środka każdego gniazdka włożyć kawałek mozzarelli. Spryskać delikatnie oliwą z oliwek. Zapiekać w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku(...)minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego. Post Gniazdka spaghetti z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 220

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć

Kuchnia w opałach
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 309

Makaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz(...)gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy

Bon Ton Italia
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 190

Wyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa(...)była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu pomidorowego mała

Ladylaura.
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 163

lunchbox do pracy - organizowan ą na Durszlak oraz Mikser kulinarny . Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa  i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z makaronem w roli głównej , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA(...)liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku Obsmażanie mięsa Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie

Grunt to przepis!
Muszle makaronowe faszerowane kanapkowym serkiem i suszonymi pomidorami 592

również trzeba którąś spróbować, czy jest ugotowana) 135g serka śmietankowego kanapkowego (u mnie Twój smak, Piątnica) 6-8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 2-3 jajka sól, pieprz szczypiorek Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy. Rozkładamy pojedynczo na talerzu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Suszone(...)Drobno kroimy. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek dodajemy serek kanapkowy, pomidory suszone oraz większość szczypiorku (część odkładamy do dekoracji). Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem (mniej więcej po 1 pełnej łyżeczce na 1 muszlę). Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Źródło

Smaki Na Talerzu
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 143

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy(...)gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką.  Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 169

kaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia 2. Mięso mielone przyprawić (u mnie przyprawa do drobiu, tymianek, słodka ostra papryka, pieprz, sól) 3. Paprykę pokroić w kostkę 4. Kaszę, mięso i paprykę przemieszać, na koniec dodać passatę i dokładnie wymieszać(...)pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bitki wieprzowe z szynki 302

się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej(...)pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania