Muszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatyRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujełyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy(...)gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy sosem, wykładamy kolejną 1/3 masy szpinakowej. Znowu układamy makaron, sos i ostatnią warstwę szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy
My Culinary Artcukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta?SKŁADNIKI:makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzieniemak 200 mlulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos(...)łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie.- gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest
Basia w kuchniWystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie : Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli
cucinaremięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i Kardamonmakaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz grubo mielony
Kuchnia Beatyości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną. Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Rosół możemy również podać z makaronem
Bajeczna Kuchniaświeżo mielony czarny pieprz sól do smaku (opcjonalnie, ja dodaję płaską łyżeczkę) PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera włożyć mięso i cebulę. Nastawić program FRY i czas 15 minut. Obsmażamy mięso razem z cebulą. Po tym czasie ustawiamy program SOUP i czas 1.5 godziny. Dodajemy pozostałe składniki (natkę i lubczyk posiekać), zalewamy wodą (około 2 litry). Rosół podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingWystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie : Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli
cucinareoczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy(...)minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut. Nasze propozycje podania to bułka lub ugotowany drobny makaron. Smacznego
kgwjanczewomakaronu :) Składniki : 2 garście młodej pokrzywy kilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny ) około 3 łyżek oliwy z oliwek około 4 łyżek migdałów w płatkach 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Przygotowanie : Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze
Proste Potrawyprzygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią(...)wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu. Słowo z czasem awansowało jako nazwa dla całej potrawy makaronowej. Trzecia teoria natomiast sugeruje, że lasagne pochodzi od czternastowiecznego, angielskiego przepisu na Loseyn pochodzącego z książki "The Forme of Cury
Przepysznik - BLW i nie tylkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już sajgonki klasyczne z mięsem mielonym ( klik ), więc tym razem przepis na popularne (w Tajlandii i Wietnamie) spring rolls’y, czyli świeże sajgonki, których nie smaży się w oleju. Obie wersje są bardzo smaczne, z tymże ta - oczywiście jest zdrowsza. Sami się przekonajcie, która Wam najbardziej odpowiada(...)często robię obie! (6 sztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 liście sałaty karbowanej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach
Di gotujemielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte
W Mojej Kuchni Lubię