lunchbox do pracy - organizowan ą na Durszlak oraz Mikser kulinarny . Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z makaronem w roli głównej , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA(...)liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku Obsmażanie mięsa Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie
Grunt to przepis!również trzeba którąś spróbować, czy jest ugotowana) 135g serka śmietankowego kanapkowego (u mnie Twój smak, Piątnica) 6-8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 2-3 jajka sól, pieprz szczypiorek Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy. Rozkładamy pojedynczo na talerzu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Suszone(...)Drobno kroimy. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek dodajemy serek kanapkowy, pomidory suszone oraz większość szczypiorku (część odkładamy do dekoracji). Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem (mniej więcej po 1 pełnej łyżeczce na 1 muszlę). Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Źródło
Smaki Na TalerzuPulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy(...)gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego
Kuchnia MagdaLenykaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia 2. Mięso mielone przyprawić (u mnie przyprawa do drobiu, tymianek, słodka ostra papryka, pieprz, sól) 3. Paprykę pokroić w kostkę 4. Kaszę, mięso i paprykę przemieszać, na koniec dodać passatę i dokładnie wymieszać(...)pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzusię na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej(...)pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną
Poezja smakukremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony śmietankowy 1 śmietanka(...)szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz
kgwjanczewozaczęłam się zdecydowanie lepiej odżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g(...)wody 150-200ml mleka 2% łyżka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego sól, pieprz 1 jabłko 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli świeżo mielony pieprz Amarantus wsypuję do gorącej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję do momentu zgęstnienia, po czym dodaję mleko ( ilość w zależności od tego, jak bardzo gęstą chcemy owsiankę) i gotuję
W kuchni Karmel-itkidoprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Odlewamy nadmiar płynów i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory(...)minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą radełka wycinamy jak najdłuższe wstęgi o boku około
Mania Gotowaniaprzyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej stronią(...)utarty 3 ząbki czosnku, utarte 1\3 łyżeczki pasty krewetkowej (opcjonalnie) 1 zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana, lub utarta w moździerzu 5 orzechów kemiri lub macadamia duża szczypta mielonej kurkumy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1\2 łyżeczki soli 1\4 łyżeczki czarnego pieprzu zielone części trawy cytrynowej, posiekane 5-6 listków limonki, najlepiej świeżych 3 zielone
Kuchnia Prezydentowejmakaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba(...)solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni
Moja pasja smakuSajgonki z piekarnika to moja “odchudzona” wersja, tej azjatyckiej przystawki. Nie będziemy ich smażyć na głębokim oleju a do farszu nie dodamy makaronu ryżowego, by ograniczyć węglowodany Sajgonki można podawać w różnych wersjach i tak naprawdę każdy z nas może je zrobić po swojemu, zmieniając smak farszu. Moja dzisiejsza wersja tego dania, jest z polskim akcentem(...)pewno ją polubicie SAJGONKI Z PIEKARNIKA: 1 duża marchewka 1 pietruszka lub ćwiartka selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów mun lub kilka pieczarek kawałek pora 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiwodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła (u mnie ok 1/2 garści świeżego tymianku). W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej(...)rozgrzanym oleju, a następnie układamy na przygotowanym sosie pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. 101 przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzumnie) nijakiego smaku plusuje niską kalorycznoacią. Sam smak dodadzą jej dodatki, a jako "wypełniacz" obiadowy aprawdza się świetnie :) Skladniki: 400g mięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów, lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli, zamiast niej może byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 zabki czosnku(...)słodka suszona Pieprz cayenne (dla tych co lubią ostre potrawy) Sól Kasza bulgur. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy
Mamuśka wraca do formymleczka koksowego, sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy(...)soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą
Państwo Wojtczuk gotującebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie całą noc. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę i czosnek(...)wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos lekko zgęstnie wlewamy mleczko kokosowe. Smażymy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gęstego sosu. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego ! Ania
Mój Smak na Życie