duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich(...)przypadku mięsa drobiowego zajmie to około 15 minut, pulpety wieprzowe lub z mięsa mieszanego będą się gotować około 30 minut. Pulpety w sosie pomidorowym można serwować z ziemniakami, kluskami, makaronem, ryżem lub pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub tartym parmezanem. Pulpety w sosie pomidorowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoździerza. Dodać pokrojone suszone pomidory, łyżkę oleju z tychże pomidorów, łyżkę mielonych orzechów, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami(...)dente w osolonym wrzątku. Przy cukrzycy ważne jest, żeby nie jeść za dużo węglowodanów na raz i żeby produkty węglowodanowe nie były zbyt rozgotowane (im bardziej rozgotowana kasza czy makaron, tym wyższy indeks glikemiczny) . Obowiązkowym składnikiem na talerzu diabetyka są warzywa, najlepiej na surowo. Dzięki nim obniżamy ładunek glikemiczny całego dania, a także dostarczamy sobie ważnego w diecie błonnika
Dietologlubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw(...)tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki. Porcje dla dorosłych dodatkowo oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonymi płatkami chilli. Ku mojemu zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest
Moja Delicjagrzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne. Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu na to na jakiej(...)osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni
Ugotowane pozamiatanefajne plastry, a do garca wlyjcie śmiytōnka. Jakby ta zōłza bōła za rzodkoł, to wsypcie tam trocha mōnki. Nojlepi rozrobić jōm pryndzy w zimnyj wodzie, to nie bajecie mieli tych pierzińskich grudkōw. Jak sie ta zōłza już tak trocha pobulgoce, to mogecie jeszcze na chwila wciepnōńć tam miyso, żeby sie te wszyske smaki fajnie połōnczōły. I fertich. [10] Takego hańdyka(...)nabierzecie ochoty [4] ta część ciała, na której się siedzi [5] ganek, przedsionek [6] pokrojoną [7] dużo [8] awantura [9] sos [10] gotowe [11] ziemniakami [12] makaronem [13] bułką
Chop w kuchnikuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała(...)sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie
bistro mamaDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent(...)bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną
Chilli Czosnek i Oliwapietruszki i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem(...)szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo bigosu z kapusty (u mnie wege, ale spokojnie może być tradycyjny) kilka listków świeżej szałwii pieprz 250 g makaronu gryczanego 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem) Przepis na pizzoccheri: Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem Bigos ze szpinaku(...)szpinaku i białej kiełbasy. Dosłownie chwilka i gotowe. Przepis: surowa biała kiełbasa na osobę opakowanie liści młodego szpinaku – 150 g 2 szalotki lub mała cebula po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki masło klarowane do smażenia Jak przygotować szybki bigos z białej kiełbasy i szpinaku? Zobacz przepis tutaj. Artykuł Najlepsze przepisy na bigos
Ugotowane pozamiatanełyżki koncentratu. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Zrobiłam zasmażkę. Jak już połączyłam wszystko zajęłam się przyprawianiem. Sól, pieprz kolorowy, odrobinę ziarenek smaku, kminek mielony i majeranek, koperek. Przyprawiam zawsze na końcu. Po dodaniu zasmażki czy chociażby zagęszczeniu mąka rozmieszaną z wodą potrawa zawsze zmienia smak. Na maśle, bez mięsa, bez kiełbaski....a dobre(...)gołąbkami, ale jednak troszkę zarwę wieczoru. Zdarza mi się tak czasami, ale wracając na 16 albo 17 do domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam nie wyrzucać kawałków z kapusty :D Solennie obiecuję, że następnym razem zrobię te szybkie gołąbki
Pieprzyć z Fantazjązupę jarzynową bez mięsa. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, chwilę podduszamy i dodajemy ziemniaki, marchew, fasolkę, kalafiora, pieprz ziołowy, sól, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną i lubczyk - podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, zagotowujemy - gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Następnie do zupy dodajemy groszek konserwowy, kukurydzę(...)dodatki do zupy jarzynowej bez mięsa: zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym zupa jarzynowa z ryżem ugotowanym na sypko zupa jarzynowa z sałatą pokrojoną w paski zupa jarzynowa z makaronem, łazankami, kołdunami lub pierogami zupa jarzynowa z grzankami zupa jarzynowa i nic więcej ;) Smacznego
Moja Książka Kucharskapowiedział, że cytryna pasuje tylko do ryby?!); po 2. błyskawicznie się go przygotowuje- wystarczy wymieszać Jasny Sos Uniwersalny z cytryną, skórką oraz koprem i voilà! Gotowe! Do podania makaron lub ryż do zestawu i jest szybko, pysznie i pożywnie 😊 2 porcje: * Jasny Sos Uniwersalny Łowicz - 1 słoik, 335 g * filet z indyka- 200 g * kasza manna- 3 czubate łyżki * cebula(...)łyżeczki Jasny Sos Uniwersalny wymieszać ze skórką, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub zmielić w maszynce do mielenia, następnie połączyć z kaszą manną, solą, pieprzem oraz sprasowanym ząbkiem czosnku. Z masy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz pulpeciki
Kraina Miodem Płynącaprzygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem(...)użyłam Blue Stilton) sól do posypania bakłażana Sos: 200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach
Codziennik Kuchennykostkę seler naciowy, dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą gdy jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy(...)dodawałam do tej zupy wcale śmietany, wystarczyła mi sama feta. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i posypujemy obficie koperkiem. Można podawać z ziemniakami, makaronem, ale można również samą, dla mnie sama była najlepsza. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: filet z indyka 500 g cebula 2 szt grzyby około 500 g olej około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka Przygotowanie: Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć(...)gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem
głodny alergikliść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę(...)rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki i podsmażamy dalej. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć całość kilka minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) pieprz mielony (do smaku) olej do podsmażenia warzyw Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak selera i obraną cebulę. Białą część pora kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy(...)przez kilka minut. Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy smak. Smacznego! Artykuł Kremowa zupa z selera naciowego pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plpierwszy. Nie byłabym sobą gdybym go nie kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy(...)czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu
Życie zaczyna się w kuchnikurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować(...)dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u Gosiimbirem, może zdominować pozostałe przyprawy. Koniecznie użyjcie również "beurre noisette"czyli tzw palonego masła, poprzez jego zrumienienie masło nabiera zupełni innego smaku, warto je stosować do ravioli, klusek, makaronów, ale i do słodkich dań. Zadziwiające jest jak wiele może zdziałać zwykłe masło. Z użyciem "palonego masła" na blogu znajdziecie również muffinki bananowe (klik) oraz pyszne dyniowo(...)szklanka pure dyniowego 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka 1 łyżeczka soli 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dodatkowo 1 żółtko 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: 1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido
Słodki Kompromisselera( małego), garść natki pietruszki, 4 serki topione Hochland (podłużne po 100g każdy, o różnych smakach- najlepiej bez dodatków), sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku(...)warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione. Gotujemy aż serki się roztopią i zagęszczą zupę. Na wierzch sypiemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dowolnym makaronem lub grzankami czosnkowymi. Smacznego
Passion of Cookingduża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - 1 duży por ( tylko biała część ) - 2 duże marchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka - 1,5 łyżki mąki Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie(...)wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródChyba niewiele osób nie lubi spaghetti,a w szczególności z sosem bolognese. Dzisiaj polecam klasyczne z pomidorami i mielonym mięsem. SKŁADNIKI 30 dag. mielonego mięsa wołowego lub drobiowego 2/2 kg pomidorów lub pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii szczypta cynamonu sól(...)podsmażyć na patelni z odrobina oleju. Połączyć mięso z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dusić około 15 minut. na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Podawać polany sosem. Można zetrzeć ser np. parmezan SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli przeczytaliście gdzieś(...)imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :) W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie
Tajskie smaki