mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:214/298)

Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 169

Uwielbiam pęczak. Lubię go zdecydowanie bardziej niż "zwykłą" kaszę jęczmienną, choć trzeba przyznać, że czas przygotowania bywa długi :) Niestety pęczak jest bardzo niedoceniany, a

Kraina Tysiąca Smaków
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

podnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową(...)Moluki. Obecnie uprawiana jest w Zachodnich Indiach. Ma owalny kształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony

Ciastka - domowe słodkości
Pełnoziarnista tarta z warzywami 137

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski
Rosół tradycyjny 621

indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy(...)bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi.  Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki

kgwjanczewo
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 251

dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii(...)cebuli 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna) 50 ml oleju kokosowego 40 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 1/3 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wersja pikantna) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu Cebulę

Ola la LCHF
Marchewka imbirowa z klopsikami 111

wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową. Jaki by jednak nie był jej kolor, marchewkę warto jeść, bo jest bardzo zdrowa (szczególnie ta fioletowa). Przygotowanie takiego marchewkowego „makaronu” jest bardzo proste, o ile posiadacie specjalny przyrząd tzw obieraczkę do julienne. Ja zakupiłam ją trochę przypadkiem, ale już wiem, że zaprzyjaźnimy się na dłużej, bo taka marchew bardzo(...)też o trwającej do 31.12.2017r. promocji w sklepie Dajar . Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie tam 10% rabatu na produkty Ambition. Warto skorzystać. #myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz

Smaki Na Talerzu
Łazanki z kapustą i grzybami 158

czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin(...)pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Tahini - pasta sezamowa 125

m.in. w Azji, w krajach takich jak Japonia, Chiny, czy Korea. W kuchni syczuańskiej jest właściwie nieodzowne, to jeden z kluczowych dodatków do dań. Jak chociażby słynny piekielnie pikantny makaron dandan (którego na naszym blogu prawdopodobnie nigdy nie znajdziecie, bo nie dalibyśmy rady go zjeść). Z tym, że w Azji tahini ma nieco inny smak. Arabowie robią tę pastę(...)generalnie co kto lubi. My akurat chcieliśmy zrobić hummus więc zdecydowaliśmy się na arabską wersję tahini. Oczywiście gotową pastę sezamową można bez problemu kupić w sklepie, ale gdybyśmy wszystko mieli kupować to by w ogóle zabawy nie było. Zatem nie kupujemy tylko robimy sami. Chciałem wam jeszcze parę ciekawostek o tahini napisać, ale nie mam już siły. Wspominałem być może

Marder&Marder Manufacture
Brak tytułu 141

Testowanie sosu LUTENICA  Dzięki uprzejmości firmy Premium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%.  Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość(...)ostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia:  Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki

kolorowotorcikowo
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Moluki. Obecnie uprawiana jest w Zachodnich Indiach. Ma owalny kształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje

Ciastka - domowe słodkości
Spaghetti bolognese z serem feta 321

  Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące.  Ale robiliście je z dodatkiem sera

Zofiana
Domowy shish kebab i kuskus z kalafiora 157

trzy lata schudł 70 kg… Napisał o tym książkę, w której dowodzi, że fat nie jest bad, a prawdziwym wrogiem diety są węglowodany. Dlatego sekuje z menu makarony, pieczywo i kluski. Zamiast nich proponuje np. Lasagnię z cukini oraz kuskus z kalafiora. Naszym zdaniem patent jest absolutnie genialny. Posiekany w malakserze kalafior (można go też zetrzeć na tarce), upieczony(...)jeszcze mniej niż u Toma, bo mięso, zamiast smażyć upiekliśmy w piekarniku. Polecamy Wam też przepis na domowy kebab z kurczaka z chlebkiem pita własnej roboty . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku starte na tarce Starta skórka z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu

Niedzielny kucharz
Pulpety 157

Delikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a  dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy(...)groszek z marchewką i gdy woda się zagotuje dodajemy pulpety, które gotujemy od czasu wypłynięcia około 5-8 minut. -- Podajemy na gorąco z czym kto lubi :z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z pieczywem. Smacznego

chleba naszego
Grzybowe placuszki z kurkami 154

Powoli w lasach kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego  lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka(...)również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane

Posadzone i zjedzone
Lasagne XXL 185

Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie(...)starczy dla dużej rodziny - 6-8 osób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny :-) Składniki: 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki

Poezja Smaków - blog kulinarny