Klasycznie i prosto. Spaghetti bolognese SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych sól i pieprz, przyprawa do spaghetti makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez
MarciochaKucharzyprośbę mojego męża. Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie. SKŁADNIKI: 800 g pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić
Kuchnia w opałachczas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa.Makaron ugotować al’dente.Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów (im mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej(...)skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami
SzczyptaSmaQjedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli
Magiczne Życie Martyposmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu. Na makaronie rozłożyć połowę przygotowanych wcześniej składników. Następnie znowu ułożyć drugą część makaronu a na nim rozłożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć kawałeczki porwanej mozzarelli. Posypać słodką papryką i odrobiną mielonego kolorowego pieprzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut
Monia miesza i gotujeSkładniki: 500 g makaronu rurki 2 puszki pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku sos do spaghetti w proszku zioła prowansalskie 0,5 kg pieczarek sól kucharek pieprz 250 ml wody 500 g mięsa mielonego kulka mozzarelli Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną soli i ziół, gotujemy około 15 minut. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w paski i dodajemy mięso(...)doprawiamy zgniecionym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. podsmażamy kilka minut. Dodajemy pomidory, wodę i sos spaghetti. Gotujemy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy all dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy sos, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy pod przykryciem 15 min w 175 stopniach a następnie posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą i pieczemy jeszcze
Kuchenne inspiracje SylwiiSkładniki (dla 2 osób) 200g młodego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny) 200g wąskiego makaronu typu wstążki 120g pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy(...)rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pomidorki lekko solimy i intensywnie smażymy przez nie więcej niż 1 minutę, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy składniki. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, od czasu do czasu mieszając. Odsączony z wody ugotowany makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy. Na talerze układamy makaron, a następnie szpinak
Kulinarna PokusaPowiem tylko pyszny obiad, nie mogliśmy skończyć jeść, a to jest niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i przesmażyć. Smażyć tylko do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, czosnek pokrojony drobno, wszystkie zioła, paprykę pokrojoną drobno, marchew potartą na dużych oczkach. Smażyć aż mięso straci kolor(...)wywar wieprzowy i wymieszać. Jarmuż umyć osuszyć i oderwać twarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą
Kuchnia Pokoleńmożna je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać także do domowego wyrobu makaronów. typ 750, mąka chlebowa; typ 1850, graham; typ 1050; typ 2000, mąka razowa, śruta chlebowa, która świetnie nadaje się do wypieku pieczywa. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze
Zasmakuj Kuchniłyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka aż prawie cały płyn odparuje. Studzimy. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotujemy tak, aby był
Kolorowy Przepisownikdrożdży (7 g) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 100 g makaronu chińskiego (ja lubię mieszankę grochu i fasoli mung) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka sosu tamari lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 1 marchewka (około 100 g) 1 średnia cebula szczypiorek (około(...)Wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy przez około minutę aż ciasto będzie miało jednorodną konsystencję. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na jedną do dwóch godziny aż podwoi swoją objętość. Nadzienie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja kupuję taki, który nie wymaga gotowania Gdy jest gotowy, odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Używając nożyczek tniemy makaron na około półcentymetrowe kawałki. Można
Lamarida.plłyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki(...)sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.Makaron chow mein można innym
Gospodyni Miejska250g świeżego makaronu makaron: z tej porcji uzyskamy ok 500 gram świeżego makaronu- 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405)- 2 strąki papryczki chili( jeżeli lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną)- 2 szt papryczki peperoni Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzudodatki:- oliwa rozmarynowa z dodatkiem
Basia w kuchnirównież pokroić w średniej grubości plastry. Plastry cukinii i marchwi zgrillować, dodać do makaronu wraz pokrojonymi w cząstki pomidorkami. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać z dipem. dip: 200 g twarożku śmietankowego kilka łyżek jogurtu naturalnego 2 niewielkie dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól do smaku Twarożek rozetrzeć widelcem, połączyć z jogurtem w takiej ilości, aby powstał(...)dymką posiekać, dodać do twarożku. Przyprawić solą i słodką papryką, dobrze wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na pikantniejszą wersję, może dodać również odrobinę ostrej papryki. Lubicie sałatki z makaronem
Codzienna kuchnia niecodzienna