układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła(...)oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów(...)ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 2 łyżeczki oregano suszonego sól, pieprz 1 łyżeczka oleju 100g sera z niebieską pleśnią Bergader Edelpliz 250g makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek z opakowania. Cebule i czosnek obrać, posiekać drobno. Olej rozgrzać
Cakes By Kejtroku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać(...)dusić do momentu, aż odparuję. Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli . Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. MammaMia
MarciochaKucharzyPrzygotowaliśmy burgery, które zajęły miejsce polędwiczki, gotowej po 20 minutach pieczenia 8. Zagotowaliśmy wodę na ryż, kuskus, kaszę i makaron. 9. Podsmażyliśmy krewetki, do których po chwili dołożyliśmy makaron. 10. Z pieca wyjęliśmy gotowe warzywa i burgery. Wystarczyło już tylko zagotować wodę na ravioli i łączyć poszczególne elementy w gotowe dania. Całość spakowaliśmy w następujący sposób: Cały zestaw lanczy(...)Pieczarki 250 g Brukselka 0,6 kg Rzodkiewki 2 pęczki Cebula 2x Czosnek 2 ząbki Mięso, ryby Mielony indyk 400 g Filet z kurczaka 2x Polędwiczka wieprzowa 0,7 kg Krewetki olbrzymie surowe, mrożone 0,4 kg Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona 1 szklanka Ryż brązowy 1 szklanka Makaron spaghetti, gryczany 1/3 opakowania
Niedzielny kucharzgotować, z nich szybkie ⏳ i proste dania czarować 🎇. Składniki na 2 porcje: 125 g makaronu trzy kolory, 1 filet z kurczaka, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 3 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, pieprz cytrynowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ser camembert, świeży koperek. sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filet(...)kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy zmiksowane oliwki
Moniki Smakołykiłyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą cebulą, a następnie dobrze wyrobić
Kraina Miodem Płynącapodałam je z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana
Z Majeczką w kuchniKlopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju makaron skręcone rurki szczypiorek Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaksiążki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki tartego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Białą kiełbaskę(...)skórki i kroimy w pół-krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kiełbaskę i smażymy, często mieszając, aż będzie zarumieniona ze wszystkich stron. W tym samym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - nie przelewamy zimną wodą! Do zarumienionej kiełbaski wlewamy wino, zwiększamy ogień do maksimum i odparowujemy połowę płynu, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze
My Culinary Artporcje: 1 duża biała cebula, 300 g cukinii, garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe(...)zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane, odcedzamy. Cebulę kroimy na wiórka, cukinię w cienkie paski, p ietruszkę siekamy. Trawę cytrynową nacinamy, przez uderzenie tępą strona noża. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej. Podsmażamy na nim cebulę
Moniki SmakołykiMogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem
Smaki Nataliidente, odcedzamy. Pomidory kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, fetę w kostkę, wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do niej makaron, liście bazylii (większe można poszarpać na pół), dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
KardamonovyTakie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch(...)Pieprz Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody
Bajeczna Kuchniawieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso
Codzienna kuchnia niecodziennapłaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno
Przepisy kulinarne babci Antoniny