Składniki na ok. 3 porcje : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 300g mięsa mielonego • 2 łyżki oleju • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml) • 3 łyżki przecieru pomidorowego • 100ml wywaru mięsnego • 2 łyżeczki suszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan do posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. 4. Spaghetti ugotować według przepisu
KUCHNIA POLSKAjakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) Składniki pulpeciki: mięso mielone z indyka lub filet (500g) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy miodowej(...)bułka tarta sól pieprz Jeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni. Reszta: makaron brokuł (podgotowany) marchewka czarne oliwki cukinia kulki mozzarelli 1/2 szklanki śmietany 18% jajko Makaron gotujemy
kruche babeczkinaszym menu. Jest bardzo dobra, a na drugi dzień nawet lepsza. Podaję ją z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek klopsików oraz beszamelu nadaje jej wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Tą propozycją łagodnie przechodzę z z tematu zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może uda mi się(...)zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe kulki
zadanie-gotowaniearomatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak(...)dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PaulettesZazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy
Kuchenne WariacjeZdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode i nic nie musiałam usuwać. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku(...)kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem
Kuchnia PokoleńMakaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu. Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso Mielone Wkładam do Miski następnie dodaję przyprawy. 2. Wszystko ze sobą mieszam. 3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę. 4. Cebulę kroję . 5. Czosnek kroję w kostkę
Gotowanie Patkidaleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło Wykonanie: Kiszoną kapustę wypłukałam w zimnej wodzie, pokroiłam drobno. Włożyłam(...)garnka, zalałam wodą, tak aby zakryła kapustę i wrzuciłam listki laurowe. Ugotowałam do miękkości, odcedziłam, wystudziłam i odcisnęłam. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą i świeżo zmielonym
Blondynka Gotujezupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy) Wykonanie: 1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki
Mama z miastaSkładniki: CIASTO: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki(...)smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy
Wanilia i Kardamonpaprykaprzyprawa do mięsa mielonegooreganoser żółtyPrzygotowanie:Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki(...)przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe Niebospaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą
Kucharzycałyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem , zamieszać i poczekać , aż zmięknie , następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy
Ogrodnik w podróżykocham soby - szczególnie zupy soby. Moim zdaniem do tego makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam(...)jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo
Kuchnia Prezydentowejkurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą
BaRepasPełnoziarniste spaghetti z pesto z rukoli przygotowuję bardzo często, gdy na zrobienie obiadu lub wczesnej kolacji mam mniej niż kwadrans. Przygotowanie dania trwa tyle, co czas gotowania makaronu – czyli ok. 10 minut. Do tego jest wegetariańsko i lekko – w sam raz, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Kilka składników, kilka minut w kuchni, a efekt jest zaskakujący(...)pecorino garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin sól morska świeżo mielony pieprz 300 - 400 g pełnoziarnistego spaghetti sól morska pesto z rukoli rukola (+ ewentualnie parmezan) do przybrania'; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto. Odkładamy garstkę liści
Poezja smaku