Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni. składniki:szklanka zielonej soczewicycebulaok 200 g ziemniaków1 zielona paprykaok 90 g dowolnego makaronu - duża garść 1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 łyżki koncentratu paprykowego1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu mielonego1 łyżeczka imbiru1 łyżka suszonej miętysólolej do smażenia1,5 l wody lub bulionuprzygotowanieSoczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę(...)smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion, dodać soczewicę i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam
Stare Garyząbki czosnku 0,5 szklanki wody łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii kilka listków lubczyku (magii ) sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki
Gosia gotujeSkładniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego1 jajko bułka tartapieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki(...)łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy
Niezły Młyneknajlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze(...)porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego2
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, sól morska cypryjska rozmarynowa Royal Brand - do smaku, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1 łyżka, szczypiorek 2 łyżki na oleju zrumienić kiełbasę pokrojoną, cebulę, pieczarki posypać w trakcie smażenia(...)papryką słodką i ostrą i zamieszać makaron nitki ugotować w nieosolonej wodzie i wylać na sito, odcedzony włożyć do kiełbasy i mieszając podsmażać z 5 minut jajka dobrze roztrzepać ze śmietaną i solą morską rozmarynową, szczypiorkiem i wlać do makaronu, mieszając podsmażać do ścięcia się jajek danie jest szybkie, tanie i syte na obiad a sól rozmarynowa dała potrawie wyjątkowy
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem
VioletoweKucharzeniewoda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw sól do gotowania(...)mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia. 3. Makaron: Makaron
Izabelawkuchnispróbować. SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 1 brokuł 1 puszka zielonego groszku konserwowego 350 g makaronu pełnoziarnistego kokardki 200 g śmietany 30% 60 g żółtego sera 3 łyżki masła 3 łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkotołowa opcjonalnie do dekoracji posiekana natka pietruszki WYKONANIE Brokuł umyć i obrać(...)samej wodzie ugotować makaron, dodając odrobinę oleju rzepakowego. Makaron gotować nieco krócej niż podaje opakowanie. Odcedzić z wody i przełożyć do miski z brokułem. Do tej samej miski obrać mięso z wędzonych udek z kurczaka, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Następnie wsypać odcedzony z zalewy groszek, wlać śmietanę 30%, wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi
Passions hobbies lifeszpinaku mrożonego w liściach - 250 gr serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć
kawawszklancemakaron wykonany własnoręcznie jak go zrobić pisałam o tym tu klik SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski makaron św 300 gram jak go zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1sztkaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżkisól, świeżo zmielony pieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki(...)klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut- odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze sos - gdy klopsiki się jeszcze duszą wstawiam wodę na makaron solę i gotuję makaron ok 3 minuty jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu- gotowy makaron wrzucam do patelni i mieszam z sosem, chwilkę trzymam na patelni, aby smaki
Basia w kuchnimnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie dziś 7 większych) 3 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników 3/4 opakowania makaronu makaronu łazanki – u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni 1 cebula Przygotowanie: Obie kapusty należy obgotować. Ja miałam już wcześniej ugotowaną
Słodkie okruszkiryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :)Składniki na dwie porcje:200 g makaronu ryżowego płaskiego10 pomidorków cherry1/2 szklanki groszku cukrowego1/2 cukinii1 ząbek czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka puree z tamaryndowca2 łyżeczki wody2 łyżki sosu sojowego2 łyżki olejuCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut. 2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.3
Tajskie smakipapryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni
Kuchnia co dniałyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso, mieszając podsmażyć je, dorzucić obraną startą na grubych oczkach tarki marchew(...)skrobię ziemniaczaną wymieszaną z małą (50ml) ilością wody, wówczas sos zyska bardziej na konsystencji, będzie taka jednolita, bardziej gęsta. Po dodaniu skrobi sos należy zagotować mieszając. Podawać z makaronem (u nas spaghetti z mąki kamut) z dużą ilością tartego sera (u nas Parmezan lub Grana Padano) Smacznego
Smaczne Zdrowezimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy
Czary - gary w kuchni