mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania(...)każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy
Gotowanie moimi oczamiswoje lub kupne warzywko suszone , naturalne , bez konserwantów ) 1 pęczek natki pietruszki 2 czubate ,łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 kostki rosołowe drobiowe 1/2 szklanki słodkiej śmietany ( najlepiej kremówki ) kilka plastrów masła sól , pieprz do smaku Makaron gotujemy , tak żeby pozostał lekko twardawy po ostudzeniu . Kurczaka luzujemy , czyli pozbywamy się kości . Mimo iż wydaje się
Ogrodnik w podróżyprzyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający nadprzyrodzonych umiejętności. Polecam Wam także przepis na Spaghetti carbonara czy Makaron z zielonym pesto . Przepis na spaghetti blognese Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia cebula 2 ząbki czosnku pomidory z puszki, bądź kartonik przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka(...)bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku świeża bazylia do podania parmezan do podania olej do smażenia makaron Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na małej ilości oleju. Następnie dodaję mięso. 2 Kiedy mięso się wysmaży, zalewam całość pomidorami/przecierem pomidorowym. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 30 minut
Kuchnia BazyliiKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna Pasjinajlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) ) 25-30g rodzynek 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem
Codzienne Gotowanieczerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron : Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych
vegetaniezalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany
Bulliopomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal) 400 g razowego makaronu spaghetti 1,5 kg pomidorów lima 1 główka czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii sól świeżo mielony pieprz 4 łyżki startego parmezanu PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - z termoobiegiem. Pomidory przekrawamy wzdłuż na pół(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórą do dołu. Czosnek dzielimy na ząbki i - bez obierania - układamy pomiędzy pomidorami.Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczone pomidory obieramy ze skórki (która bardzo ładnie odchodzi) i przekładamy na patelnię/do garnka - dodajemy czosnek, który wyciskamy z łupinek
Moje Kuchenne Rewelacjeusaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej(...)dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz sól
Food Squareszczypiorku, olej, 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody, 2 łyżeczki oleju sezamowego, szczypta cukru, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Mięso kroję w cienkie paski. Czosnek i szczypiorek drobno siekam. Paprykę kroję w paski, pora i pieczarki w cienkie plasterki. Makaron sparzam we wrzątku 4 minuty, odcedzam, przelewam zimną wodą. Rozgrzewam olej, podsmażam posiekany czosnek i imbir około pół
JejKuchniachłodne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Oczywiście poniższą zupę możecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego(...)przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Za pomocą dłoni formować małe mięsne kulki. Każdy
Ugotowaćewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty do posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć(...)koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką oleju. Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym startym serem żółtym. Smacznego
W kuchni u Monikitrochę oszukana lazania, ale komu to przeszkadza. Klasyczny sos pomidorowy zmieniony w meksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola)przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka(...)żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuściłam
bastalenaAPETINA Ok. 100ml śmietanki 30% tł 2 papryki białe (są zazwyczaj mniejsze od odmian kolorowych) 2 garście ugotowanego makaronu fusilli trójkolorowego (gotujemy al dente) Pół pomidora malinowego 10 listków świeżej bazylii Liście sałaty ozdobnej do przybrania Pieprz czarny mielony Przygotowanie: 1/ Paprykę z odciętą górą i z usuniętym gniazdem nasiennym gotujemy na parze ok. 15 minut, odstawiamy(...)ostudzenia. 2/ Na patelni podgrzewamy śmietankę w której rozpuszczamy rozdrobniony ser feta. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia ciągle podgrzewając. Doprawiamy pieprzem. 3/ Do powstałego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Nadziewamy ugotowane papryczki makaronem z sosem przekładając go świeżą bazylią. 4/ Na talerzu układamy sałatę, plastry pomidora malinowego a następnie nadziane paprykowe rożki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnałopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim
Wielopokoleniowo