oliwek 2 łyżki masła 75 ml. białego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz parmezan lub grana padano do posypania Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni. Makaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 8 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę
Delicious Placepewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki 3 łyżeczki musztardy 500 ml bulionu oliwa do smażenia makaron typu lasagne 3 jajka sól, pieprz przyprawa do indyka Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki
Kuchnia MagdaLenypodstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego(...)łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko
Mania Gotowaniagouda 400 g pomidorki suszone 2 łyżeczki sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Sos beszamelowy: masło 2 łyżki maka pszenna 4 łyżki mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia bulion drobiowy pół szklanki koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony) Krok 1 Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam
Różowa kuchniaSkładniki: makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, kalafior 1 sztuka/fioletowy kalafior Di Sicilia violetto, kalafior fioletowy ma bardziej pikantny smak niż odmiany o białych różach, to także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta(...)niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu = makaron gniazdka średniej grubości ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kalafior fioletowy ugotwać w osolonej wodzie do miękkości ale nie rozgotować, wylać na durszlak do zimnej wody ze śmietaną wsypać sos carbonara, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, gotować
W Mojej Kuchni Lubięmodyfikować. Tak samo jest i z łazankami. Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam tego
Kitchens Alphabetbanalnie prosty w przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały
ale Pysznieosolonym wrzątku al dente. Odcedzić. Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem lazur i kiełkami rzodkiewki. Czas przygotowania: 25’ Trudność
Pyry na Gazpomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępotem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku. Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone. Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min., potem odcedzić i wystudzić
chleba naszegoopakowaniu. Wystudzić. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć. Gdy wystygną dodać do makaronu. Ogórka i paprykę obrać i pokroić w kostkę (z ogórka możemy wyciąć środek wtedy będziemy mieli pewność, że nie puści on zbyt dużo wody w sałatce). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa dodać do reszty składników. Czosnek obrać
My simple kitchenłyżeczka musztardy, - sok z połowy cytryny, - ew. kilka łyżek oleju, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 ogórki konserwowe, - pieprz do smaku. Wykonanie: Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęste dolewamy mleka, dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. olej, krótko miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry ogórki
Co na wege obiad?drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu, dodać makaron i podzielonego na małe różyczki brokuła, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostra papryka oraz mielonymi migdałami (1 czubata łyżka). Smacznego
Codzienne Gotowanieniewielkich sajgonek na rzecz praktycznej strony sajgonów. To by było na tyle ;) Ale wciąż się pyszne, obiecuję! ;) Składniki: - 500 gram drobno mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki) - 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram - 100 gram makaronu ryżowego (suchego) - 25 gram grzybów Mun (suchych) - 1 średnia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego imbiru (3x3cm) - 4 ząbki czosnku - mały
Życie zamknięte w smakugotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze
Kolejny blog o gotowaniu