naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja dla 3-4 osób): - 200g makaronu Lubella pełne ziarno z żytem - 1l przecieru pomidorowego - 200g zielonej soczewicy - 400g dyni (już obranej) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - 8 szt. pomidorków suszonych - kurkuma (1 łyżka) - oregano (1 łyżeczka) - sól morska (do smaku) - świeżo mielony pieprz (do smaku) - chili (szczypta) - papryczki jalapeno (pokruszone, ususzone) - mogą być(...)ząbki czosnku - całość doprawić kurkumą, świeżo mielonym pieprzem, solą morską (szczypta) oraz oregano - dusić do czasu zarumienienia; - ugotowaną soczewicę dodać do patelni z pozostałymi warzywami i zalać całość przecierem pomidorowym; - całość dusić przez kolejne 15 minut, dodać szczyptę pokruszonych suszonych papryczek jalapeno, pokrojone suszone pomidory oraz szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji
MintTasteczosnku lub 2 ząbki świeżego czosnku 1 cebulka makaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki sos 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek(...)soli. Do gotującej wody wrzucić podzielonego na nieduże różyczki brokuła i gotować go ok. 5 minut. Po tym czasie brokuła odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą. Makaron przygotowwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę należy pokroić w nieduże słupki, cebulę w piórka, a mini marchewki przekroić na połówki. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu
DefinicjaSmakupłaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy(...)lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki
Kolorowy Przepisownikczosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę(...)poddusić kilka minut. Do sosu dodać wszystkie przyprawy, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze chwilę. Jeżeli mamy świeżą bazylię należy ją porwać i dodać dopiero pod sam koniec gotowania. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Nałożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i posypać startym parmezanem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneniego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina(...)ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec. Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie, a beszamel zastępuje się gotowanymi jajkami i szynką. Zaczynamy
Poezja smakupysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha! Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Składniki na 2 porcje: 200g makaronu tagliatelle 300g świeżych krewetek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 100ml śmietanki 30% 200g pomidorów cherry pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz cytryna do podania Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie(...)minuty z każdej strony. Dodać pomidory, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wyłożyć na patelnie do krewetek, wymieszać. wyłożyć na talerze, podawać z cytryną. Smacznego
Obiad gotowymięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć zdania na temat soi są podzielone. U nas soja bywa rzadko, więc nadmiaru raczej nie mamy... Makaron przygotowała moja najstarsza Córka, inspiracją był wujek Google, tylko dosmaczyła wg własnego uznania. Polecam, jest to bardzo zaskajujące doświadczenie. U nas warte kolejnego i jeszcze następnego powtórzenia. Dla niezdecydowanych polecam(...)cebulę, podsmażyć do miękkości. Następnie dodać tofu, pokrojone w kostkę (rozkruszone). Podsmażyć całość, posypać czosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-)U mnie z makaronem orkiszowym. Można
Smaczne ZdroweSpaghetti Zucca e gamberetti. Składniki 350 g spaghetti 300 g dyni 200 g krewetek pół cebuli mielone chili do smaku posiekana natka pietruszki pół filiżanki białego wina oliwa z oliwek sól pieprz starty parmezan Przygotowanie Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę. Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni(...)smażyłem 5 minut. Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem
R'n'G Kitchenstartego parmezanu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy
Moniki Smakołykismaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 łyżka kaparów 500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki 1 litr przecieru(...)ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą. Dodałam mielone mięso, wsypałam przyprawy i kapary
potrawyregionalneMeksykańskie chili i salsa smakowały nie tylko dorosłym ale i moim dzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej(...)mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewióryziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo mielony pieprz, woda, Przygotowanie: Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki (oczyszczone i dokładnie wypłukane) kroimy według uznania na plasterki
rozgotowanabeszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat. Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 150 g sera żółtego, startego na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka4 ząbki czosnku 1 duża cebula2 młode cukiniepuszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół pęczka posiekanej(...)kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree
Czerwień i błękitSkładniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte(...)wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać wszystko do szpinaku, delikatnie wymieszać usmażyć na oleju jajka sadzone
W Mojej Kuchni Lubięłyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej wodzie z dodatkiem
Viola cooks with passion