samo pysznie na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: 2 porcje gryczanego makaronu Soba pojemnik pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 kabaczka 1 średni pomidor 1 średnia cebula 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oliwy chili 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery 2-3 łyżki nasion quinoi Wykonanie: Quinoę opłukać w zimnej wodzie(...)cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do miski Do gorącego makaronu dodać pokrojonego kabaczka i wymieszać. Do makaronu dodać też pokrojone pomidory, oliwę chili, olej
Sztuka gotowania w/g Samirydania zawsze mają wzięcie bez względu na porę roku czy dnia Składniki : 1 opakowanie makaronu ( dowolnego kształtu ) 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 małej cukinii garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula średniej wielkości 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić chudszą lub mlekiem(...)Dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż groszek i cukinia zmiękną a sos samoczynnie się zagęści . Trwa to zazwyczaj około 5-6 minut . Gorący sos przelewamy do odcedzonego makaronu , wrzucamy siekaną natkę pietruszki , pieprz do smaku i mieszamy . Serwujemy na gorąco zaraz po zamieszaniu Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makaron na zielono pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę
Smak mojego domulazanie. Lazania jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku(...)duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania z mięsem https://www.youtube.com/watch?v=T4nwzi8N--A Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu
Uwaga Babcia GotujeMożna je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko połowa bułki 1 średnia cebula 1 marchewka 1/3 szklanki gazowanej wody(...)niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie dobre, a sos ładnie się połączy. Smacznego:) Podawajcie z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą. To chyba właśnie jest fajne w tym daniu - pasują prawie do wszystkiego, a i same bez dodatków stanowią pyszny i pożywny obiad
Zasmakuj Kuchniogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane Smacznego Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory pokrojone
Zasmakuj Kuchnimarchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 2 cebulki 2 ząbki czosnku
Zasmakuj Kuchnimigdałów - mały ząbek czosnku - 4 łyżki oleju rydzowego Przygotowanie : Migdały mielimy w mlynku do kawy. Pozostałe składniki blendujemy, tak by zostały grudki. Dodajemy migdały. Możemy użyć jako pasty na kanapki lub podać z makaronem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce
Szkrab Je Samdań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli(...)bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce
Bon appetit mon amieZdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku 2 suszone
Zasmakuj Kuchnirobiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki
Szczęśliwa kuchniaPesto znaczy "miażdżone" więc pesto powinno być miażdżone na papkę w moździerzu a nie mielone mikserem.Faktem jest,że prz mieleniu ucieka bardzo dużo aromatu głównie z bazylii.No ale każdy może zrobić jak chce. Takie gotowe pesto wymieszane z ugotowanym już al dente makaronem tworzy w kilka chwil gotowe danie do którego już nic się nie dodaje.Po dodaniu pesto
Sztuka gotowania w/g Samirymałym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenłopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów
ClauditteMissCookingrobiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com