fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju
karmelowydołu: 1/2 ugotowanego makaronu podsmażona cebula wraz z czerwoną papryką piersi z kurczaka reszta makaronu sos ser Wszystko zapiekamy aż do zarumienienia się sera. Zajrzyj również: 1. Drożdżowe bułeczki z czekoladą 2. Drożdżowa babka cytrynowa 3. Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem
My World by Dagmara RekPrzygotowanie : Cebule i czosnek obieramy, szklimy na maśle, dodajemy skwarki i całość podsmażamy do zarumieniania. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Przekładamy do przesmażonej cebuli ze skwarkami, mieszamy, wyłączamy grzanie. Wkruszamy biały ser, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella
Aromatyczne Podróżeszybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki
O kuchni z uczuciemSoczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo „. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona) sól morska, świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Przygotowanie sałatki: Roszponkę umyj, osusz. Wrzuć do dużej misy
Moja Delicjamięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru
O kuchni z uczuciemwolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw.Po ugotowaniu zupkę delikatnie przecedzamy i solimy. Można dodać mielonego pieprzu, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne zupy.Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić odrobinę majeranku. Pyyyyycha :)Namawiam do spróbowania takiej zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaposiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka Składniki:1 garść makaronu Malma świderki Fussillipół puszki groszku pół puszki kukurydzy1 duży ogórek wążpęczek rzodkiewkipęczek szczypiorku2 duże łyżki majonezusół morska pieprz mielony Wykonanie:Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka
Z Majeczką w kuchnipół czerwonej papryki * filet z kurczaka* ulubiona przyprawa do drobiu * bakłażan* szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego, makaronu razowego* pół kostki fety* garść listków świeżej bazyliiDressing :* saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia * 3 łyżki soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego * świeżo mielony czarny pieprz* szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie :Sałatę drobno pokroić bądź porwać, ogórka, paprykę oraz rzodkiewki pokroić
Magiczne Życie Martysalami dla kontrastu dodałam. Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świeży majeranek, świeży tymianek(...)ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego :) PS. Zapraszam do codziennego głosowania, można wygrać nagrody
Moniki Smakołykikostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw.. Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem
Pyry na Gazlasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno(...)tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych
Chilli Czosnek i Oliwa