między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm) garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu(...)EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3 szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Następnie dorzucamy resztę składników. Wyrabiamy i toczymy małe wałeczki. Układamy wszystkie w parowarze w niewielkich odstępach i parujemy przez pół godziny. Skomentuj
MamaOskarkawołowym lub drobiowym. Zapraszam do pieczenia!Składniki na ciasto do 12 pierożków:400 g mąki pszennej + 1 łyżka1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli4 łyżki oleju arachidowego14 g świeżych drożdży lub 7 g instant180 ml wodySkładniki na nadzienie z jagnięciny:500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej1 cebula, drobno posiekana1 łyżka orzeszków pini1/2 łyżeczki mięty1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
My Culinary Artmyśl, że skoro lubimy drobiowe żołądki, to dlaczego nie chcemy spróbować wieprzowych? Tak tak, dla tych, co nie wiedzą: flaczki przygotowuje się z żołądków wieprzowych, cielęcych lub wołowych. Nie dajcie sobie obrzydzić tej potrawy i nie obrzydzajcie jej dzieciom. Mówcie od początku z czego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki(...)nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennaostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili(...)łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kuminu 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: kilka czerwonych, suszonych papryczek namoczonych w wodzie (ilość zależy od tego jak bardzo ostry sos chcecie otrzymac
Codzienne Gotowaniedoświadczeni kucharze-amatorzy, a efekt zdecydowanie wart jest niewielkiego w sumie wysiłku. Fajitas z wołowiny 2016-01-29 12:37:28 Popularne fajitas z wołowiny, czyli cienkie plastry mięsa wołowego grillowane (smażone) z warzywami i podane np. z czerwonym ryżem lub tortillą. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g względnie delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec) 1/2 średniej czerwonej papryki(...)średniej żółtej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 1 średnia czerwona cebula (150g) kilka łyżek oliwy sól Marynata 2 łyżki soku z limonki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 5 łyżek oliwy Do podania czerwony ryż (arroz rojo) pszenna lub kukurydziana tortilla świeża nać kolendry Instrukcje Wołowinę kroimy na cienkie plastry
Kulinarna Pokusamoje kubki smakowe na długą chwilę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Znacie już ramen ? Poznajcie sobę - japońską zupę z wołowiną i szpinakiem. Składniki na 4 duże porcje: WYWAR 600 g łopatki wołowej 2 cm świeżego imbiru (obranego, pokrojonego w grube plastry) 2 małe papryczki chili, mogą być suszone 1 cebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę(...)kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku
Kuchnia Prezydentowejszczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę
Kuchnia po mojemuI doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się
Mama Gotujepełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła(...)biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej
Karo in the KitchenWitam, Tak szybciutko bez zbędnych wstępów bo Dziecko śpi, a my jesteśmy w trakcie szykowania wołowej uczty . Przedstawiam przepis na sałatkę, która powstała niedawno w naszej kuchni - tylko dlatego, że Mąż obrał o dwa ziemniaki do zupy za dużo. Jak chcecie zjeść coś do mięska lub zamiast kanapek to polecam. Składniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru(...)spore ogórki kiszone 2 łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna, szybka i sycąca sałatka gotowa. Kabanosik do tego czy mięsko z grilla bądź
Kuchnia po mojemuGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku
Smaczne PotrawyOstatnio mam tak, że gdzie się da używam papryczek jalapeno. Świetne są. Więc kiedy przypadkiem natknęłam się na ten przepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam
Stare Garykisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra i kmin (czasem dodaje się też Ras el Hanout) są równie klasyczne i powszechnie dostępne, usypuje się je na stoiskach w wielkie kolorowe stożki (o czym może(...)rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy
Chilli Czosnek i OliwaPieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka(...)pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek
Mama Gotujejest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych 400 g passaty pomidorowej(...)Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek
kolorowotorcikowo