zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw(...)każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego
OstryKęszalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku Dodatkowo: placki tortilii-niekoniecznie! Sposób przygotowania Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy
Wanilia i Kardamonwieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski
Kulinarna Patilogiapół słoiczka anchois 0,3 l śmietany kwaśnej 3 jaja 125 g smalcu wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois
Wiem co jemtrwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego
karmelowyKlopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno
Atlas Smakówłyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi
Wanilia i Kardamonwołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 papryki czerwone 1/2 szkl białego wina 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można pominąć, ale daje cudowny aromat) 3 czubate łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki papryki czerownej ostrej 1-1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 papryczka chili sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę szatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza”. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy przyprawy
Pociąg Do Kuchniserka i suszonych pomidorów. Świetnie smakuje w bułce ;) Składniki 500 g mięsa wołowego 150 g serka z suszonymi pomidorami 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy ,kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy w paski ,dodajemy do mięsa
R'n'G Kitchenpachnący obiadek ;-) Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego 1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej
Jadło i czytadłomięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej
Kuchnia z widokiem na ogródśrednie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę
Pełny talerz