mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku
Karo in the KitchenSkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże
W Mojej Kuchni Lubięidealną propozycją. Całość jest niesamowicie smaczna i warta wypróbowania, a zatem gorąco polecam Przepis na dwie porcje dania Kotlety z piersi kurczaka w panierce kokosowej SKŁADNIKI: 2 średnie filety z piersi kurczaka sól czarny pieprz mielony 2 jajka 1 łyżka mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka(...)dwie części. Przekrojone mięso lekko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym. Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i połączyć. Na jeden talerz wsypać mąkę pszenną, a na drugi wiórki kokosowe. Kotlety panierować w mące, następnie w jajku i na końcu w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na gorący
WSZYSTKO SMACZNEdomu. Niestety ja też nie jestem miłośniczką tego warzywa i miałam dylemat co z nią zrobić. Akurat planowałam zrobić na obiad mielone więc dodałam ją do mięsa. Jaki był efekt? Moje dzieci nie wyczuły jej w kotletach a mi udało się nie zmarnować tego warzywa a przy okazji dzieciom przemyciłam dodatkowe warzywko do ich jedzenia :) Składniki
Amatorka kuchennaszklanki, pieprz mielony - do smaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą(...)zamrozić na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubiękotletów schabowych (360g) 2 jajka sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzyprawy Kamis. Zapraszam Składniki: Ziemniaki: 500 g młodych ziemniaków 3 łyżki musztardy grillowej 1 łyżka przyprawy do grilla 3 łyżki oleju sól, pieprz Kotlety: 100 g czerwonej soczewicy 500 ml wody 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 cebuli 2 łyżki mąki grochowej 2 łyżki bułki tartej przyprawy (u mnie sól i przyprawa do mięs(...)aluminiową. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Teraz dodaj je do soczewicy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i uformuj kotlety. Grilluj je 10 minut z każdej strony. Jeśli kotlety w trakcie grillowania staną się zbyt suche, skrop je wodą wymieszaną z oliwą z oliwek. Zieloną sałatę postrzęp, dodaj do niej
Via Gustofajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi. Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny. Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej 2 surowe(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy z jogurtem naturalnym
Kuchnia w czekoladzieUdało mi się w domu odtworzyć panierkę do mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym!Składniki:4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indykasól, pieprzolej do smażeniajajko + mlekomąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku):4-5 łyżek bułki tartej1 łyżka mielonej słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonej ostrej paprykiszczypta chilliSposób przygotowania:1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety.2(...)Mięso pieprzymy i solimy.3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką z cukinii i papryki.Smacznego!!!A teraz Władysławowo :) Władysławowo Władysławowo - plaża Władysławowo - Ocean Park Władysławowo - Dom Rybaka
Kuchnia domowa Aniłatwo ją u nas kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe
vegetaniepieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 2 szklanki bułki tartej Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy(...)cebulą , mieloną gałkę muszkatołową, tarty ser , czosnek ,sól i pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdy plaster karkówki , kładziemy łyżkę farszu , rozprowadzamy i zamykamy , jak książkę Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się
Ogrodnik w podróżypodanych składników wyszło mi ok.12 kotletów. Składniki kotletów: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 600ml bulionu warzywnego (lub wody) - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść(...)powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony pieprz i mieszamy do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy posypane ziołami lub dowolnymi dodatkami
Smaczne Zdrowewięc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-) 500g mięsa mielonego 150g suchego ryżu 500g kapusty (około 1/2 główki) 2 marchewki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)sól, pieprz 1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków. 3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem
Szefowa kuchniczerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę
KardamonovyZapraszam na pyszne kotleciki , zawsze przygotowuję je z jednego mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki :Około 0,5 kg mielonego z indykaOkoło 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki )1 cebula dużaCzosnek Przyprawa Magi Bułka tarta2/3 jajka1 szklanka mleka Oliwa(...)Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa.Wszystkie składniki dobrze wyrobić.Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody .Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.Ilość produktów możecie zmniejszyć . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili