być rybka :) od dawna myślałam o nich, ale nie mam sprawnej maszynki do mielenia. To nic! Rybkę można posiekać tasakiem jak na tatar albo zmielić blenderem. Takie kotleciki lepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się
Bon Appetit Małgorzatypolubisz mój FB i udostępnisz przepis innym ;) A teraz przepis 🍛🍛🍛🍛🍛🍛 🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na ok 6 kotletów.: 500 g fileta z indyka bez skóry 3/4szklanki suszonej cebuli (może być prażona) Sól i pieprz do smaku 3 łyżeczki czosnku mielonego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej papryki ja dałam słodką 2 jajka(...)rzepakowy do smażenia 1/2 peczka natki pietruszki drobno posiekanego 20 dag pieczarek 6 plastrów oscypka można dać ser wędzony Przygotowanie: Z mięsa kroję w miarę równe kotlety. Dokładnie rozbijam. W misce rozbijam jajka, za pomocą trzepaczki kuchennej dokładnie mieszam. Dodaję wszysykie przyprawy. Mieszam. W drugiej misce wsypuję suszoną cebulę. Kotlety maczam w jajku z przyprawami a następnie
Gotowanie Patkigrube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmycebulkę. Kiedy są rumiane
Maminek kulinarnydużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :) Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego(...)dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj. Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :PDelikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i
cool and mintysmaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym kotlecie. Palmę podgrzewamy w garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki
Pobite gary Barbarymuszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki pieprz natka pietruszki olej Przygotowanie: 1. Jeśli posiadamy suchą fasolę, najpierw namaczamy ją w nocy na 8-10 godzin, a następnie gotujemy ją do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeśli używamy fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu. 2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)sobą mieszamy. 5. Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek i gałkę muszkatołową. 6. Teraz dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, mielone chilli,wędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut. 7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy
Bananowe Polełyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej(...)wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek
Moja Delicjałyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej(...)wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek
Moja Delicjamielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta METODA: Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone
Kuchnia Paulettesmacie pomysłu na obiad to zaprasza dzisiaj na pyszne kotlecik z indyka z pieczarkami i parmezanem , do kotletów użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Eco Blik , zdrowych i ekologicznych . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 3 jaka 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera 4 pieczarki duże 4 ,5 łyżek bułki tartej(...)oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę mięsną . Ręce maczamy w wodzie i formujemy kotlety , następnie obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż się upieką . Podajemy z ziemniakami lub czym wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami
Moja Książka Kucharskakaszą gryczaną, bo akurat gotowałam ją do obiadu i coś mi tam zostało… Kotlety wyszły pyszne! Na pewno warto je powtórzyć, więc zapraszam do wypróbowania przepisu… Kotlety z kaszy gryczanej z grzybamiSkładniki:Dwie garści suszonych grzybów2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej1-2 cebule1 jajkonatka pietruszkibułka tartasól, pieprz, szczypta kminu rzymskiegoolej rzepakowy do smażenia1. Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia(...)ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor. Smacznego Inspiracja: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/10/herczniaki-z-grzybami.htmlPost Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami pojawił się
UgotujmyTo.plroladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Płatki kukurydziane mielimy w mikserze przez kilka sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję
Mania Gotowaniaokoło 150 g drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mielone doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kotlety i spłaszczamy je na desce aby otrzymać cienkiego burgera. Na dwie części nakładamy farsz i przykrywamy każdy burgerem. Sklejamy razem brzegi uciskając
Smaki Ewypokrojony w kostkę 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie) 2 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku cukier do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego. Krok 2. Na pozostałym
Moja Książka Kucharskakokosowej 1/2 małej puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka musztardy Olej kokosowy do smażenia Sałata, ogórek konserwowy, cebula Przygotowanie: Kurczaka mielimy. Ugniatamy z curry, sosem sojowym, mąką kokosową i łyżką mleczka kokosowego. Formujemy dwa kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Resztę mleczka kokosowego łączymy w miseczce z musztardą i ketchupem. Bułki kroimy na pół, spód smarujemy sosem
CzarnawisienkaMielone mięso - 1/2 kg cebula - 1 szt płatki owsiane - 1 łyżka jajko- 1 1 szt bułka tarta - 2-3 łyżki przyprawa do mięsa mielonego - 2 łyżeczki sól pieprz olej Mięso wymieszać z jajkiem, dodać obrana i startą cebulę oraz płatki owsiane. Następnie dodać przyprawę do mięsa mielonego i sól, pieprz do smaku. Dobrze wszystko razem połączyć(...)mięsa formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju
Camilla w kuchniserka topionego kremowego - pół szklanki śmietany 12 lub 18 % - 3/4 szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam
Kuchnia z widokiem na ogróddzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie wilgotny. Spróbujcie, może i Wam posmakuje, kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :) Składniki: 500 g schabu bez koście sól słodka mielona papryka kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków
Bea(u)ty kitchenMąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka
Smaki Ewyulubionym sposobem panierowania jest pełnoziarnista mąka pszenna i ten sposób polecam najbardziej, szczególnie do panierowania schabowych z karkówki. Składniki: (na około 10 kotletów) 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości) 3 cebule 3 szklanki mleka świeżo mielony pieprz 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku sól dodatkowo: 2 - 3 jajka bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania) tłuszcz do smażenia
Kuchcik gotujemięsa mielonego, 1 jajko, bułka tarta, 125g mini mozzarelli, majeranek, sól, pieprz, 1/2 cebuli, olej, ok.120ml mleka. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawy, mleko, bułkę tartą i wymieszać. Formować kotlety: każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć, położyć mini kulkę mozzarelli i dobrze zlepić, uformować. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron
W kuchni u Monikipieprz, majeranek Sposób przygotowania: Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli masa będzie zbyt mokra dodać bułki tartej). Formować niewielkie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni z niewielką ilością oleju na rumiano z obu stron. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach