córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy(...)smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy
Moja Książka KucharskaZnam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka(...)powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia
Kopystką po garachJeśli lubicie drobiowe, soczyste kawałki kurczaka smażone w chrupiącej, aromatycznej panierce, to ten przepis jest dla Was! Ja podałam kąski z sosem czosnkowym i mówię Wam, pycha!!! Bardzo polecam! Składniki na chrupiące kąski kurczaka: podwójny filet z kurczaka 100 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka musztardy szczypta kardamonu szczypta chilli 2-3 garści płatków kukurydzianych sól pieprz(...)marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy
Rozpustne gotowaniewoli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso(...)słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli. Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu
Trzeci talerzlubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki(...)następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy
Apetyczna babeczkazawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki(...)masło, smażymy na nim oczyszczone wątróbki (w środku mają pozostać niedopieczone). Pokrojone morele zalewamy koniakiem i odkładamy, aż mięso ostygnie. Letnie mięso wraz z wątróbkami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (na średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową
Rozpustne gotowanierobi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych (w zależności(...)gotować 15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na drobnej tarce, jeśli są bardzo kwaśne, odlać sok. Przełożyć do małego garnczka, wlać szklankę przegotowanej, ciepłej wody, łyżeczkę vegety, sporo mielonego pieprzu oraz płaską łyżkę cukru, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Z garnka z bulionem i warzywami odlać pół szklanki, dodać serek topiony i dokładnie rozrobić go wywarem
Kuchnia Prezydentowejciasta drożdżowego jajo 1 szt do posmarowania pasztecików Farsz: schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu) czosnek 1-2 ząbki sprasowane 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól . Mieszamy składniki . Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych . Jajo roztrzepujemy i dodajemy(...)jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st . Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już . Czasem szybciej się dopiekają. Wykonanie farszu: Schab mielimy na średnich oczkach . Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy. Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny
Różowa kuchniatakiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam do lodówki(...)chili). Trzy skrzydełka to chyba niezły wynik jak jeden obiad dla na niespełna dwuletniego Szkraba. Oto propozycje podania dla całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami
Kuchnia po mojemujakości. Idealnym dodatkiem do pasztetu z sarniny jest żurawina lub grzyby po węgiersku. Składniki: 2 kg dziczyzny 1/2 kg słoniny 1 kg tłustego wędzonego podgardla 1/2 kg wątróbek drobiowych 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku gałka muszkatołowa świeżo starta 2 jaja pieprz sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego(...)tłuszczu obsmażamy pokrojone w plastry podgardle, a następnie wątróbkę oraz ząbki czosnku. Odstawiamy wszystko do wystudzenia. Pozostały tłuszcz dodajemy do pasztetu. 3. Przestudzone mięso, wątróbkę oraz plastry plastry podgardla mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, resztę tłuszczu ze smażenia i sól jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy wszystkie składniki. 4. Pozostałą
Apetyczna babeczkaViolaPassion Wspaniałe mięso ze Strusia z Afryki Południowej Jadłam go po raz pierwszy i powiem wam że jest warty grzechu. Bardzo podobne do wołowiny, ale pozostaje to dalej mięsem drobiowym. Jest soczyste i kruche . Nie posiada wiele tłuszczu , jest zdrowe , zawiera mało cholesterolu bogate jest w proteiny i dużo kwasu arachidowego . Ten kwas jest niezbędny do prawidłowej budowy(...)łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek
Viola cooks with passionNo i kolejne kreatywne danie już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł
Kolorowy Przepisownikpodany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego(...)schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie
Ala piecze i gotujewarto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około
Szefowa kuchniwitamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1) do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni ( ok. 500 g ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku