mielone drobiowe - 1500 przepisów (strona:89/100)

Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 263

verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemTagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęścieTagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese(...)bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan

Chilli Czosnek i Oliwa
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 186

Dziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale 

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 205

gałkę muszkatołową w całości – ta mielona też jest dobra, ale do pasztetu t aka pasuje lepiej – jest bardziej aromatyczna i w przeciwieństwie do mielonej nie jest gorzka . Ziele angielskie, jałowiec i kolendrę mielimy na pył w moździerzu z odrobiną soli.   Pasztet to ten rodzaj mięsnych przetworów który musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno(...)angielskiego 6-8 kulek jałowca 4-5 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/3 kostki smalcu do smażenia 1,2l wody II dzień – wykańczanie 500g wątróbki wieprzowej (nie drobiowej, bo będzie za sucha) 150-200g słoniny wędzonej 4 jajka M 2 małe czerstwe pszenne kajzerki 3 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia

Karo in the Kitchen
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 237

Wreszcie wiosna! Co ja mówię? Toż to prawie lato dzisiaj. Niestety od weekendu pogoda przestanie nas tak rozpieszczać i temperatury staną się nieco bardziej wiosenne niż

Ratunku obiad
Rosół Prezydentowej 3283

niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka tradycja..." :)    Do zrobienia idealnego, moim zdaniem, wywaru biorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję go, piersi zamrażam, o ile nie planuję ich tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu(...)zestawiam z ognia, przykrywam całkowicie o zostawiam na 15 minut.Po tym czasie zbieram nadmiar tłuszczu (według uznania, ja wolę chudszy rosół), wyciągam delikatnie duże kawałki warzyw i mięso (zazwyczaj mielę je następnego dnia z częścią warzyw z tegoż rosołu i robię pierogi z mięsem lub krokiety), jeśli trzeba - przecedzam przez sitko, wyłożone gazą. Podaję z ugotowanym makaronem (krajanka lub nitki

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniaczki 195

planszóweczki bardzo przyjemnej i prostej. Wcielamy się bowiem w postacie malutkich i kolorowych goblinów, które próbują wykraść magiczne księgi z biblioteki mrocznego i przerażającego Rigora Mortisa (znający łacinę będą mieli ubaw przy jego imieniu). Żeby jednak nie było tak prosto, w czasie wycieczki po bibliotece można się natknąć na rzeczonego jej właściciela i zarobić tzw. krzywe spojrzenie, właściciel goblina, którego(...)Zagniatać przez ok. 10 minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka superfood z indykiem i "Noce w Rodanthe" 158

Pracuję aktualnie nad odzyskaniem sprawności, ucząc się na nowo chodzić, więc postanowiłam zacząć przygotowywać posiłki w swoim stylu sprzed prawie 6 tygodni. Przy okazji zrobiłam przegląd

Weekendy w domu i ogrodzie
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 146

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)gotującego się bulionu i usunąć przed dodaniem jajek. W wersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion, zagotować, dodać jajka i dalej postępować według wskazówek powyżej. Przygotowana

Even Better Food
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 264

Piersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie, kurczak świetnie komponuje się w sałatkach w towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma(...)śmietany 12-18% albo jogurtu greckiego 1 pełna łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżego szczypiorku 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki czosnku granulowanego Zapisz

Karo in the Kitchen
Pierogi z gęsimi wątróbkami 128

Pierogi lubimy pod każdą postacią...a, że czasami coś w kuchni zostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by

R'n'G Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 439

używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki, mięso drobiowe jak i wieprzową kiełbasę. I właśnie dla tej różnorodności składników je wybrałam.   Ile rejonów, ile grup etnicznych, tyle obostrzeń na temat tego co do gumbo wrzuci można, a czego(...)średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 234

najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości(...)smaki i właściwości. Galangal w smaku i strukturze przypomina nieco drewno i jest dość ostry, jakby nieco pieprzny. W sklepach z azjatycką żywnością dostępny jest też galangal suszony i mielony ale te jego formy smakują inaczej niż świeży. Przed użyciem korzeń należy oskrobać. Najczęściej tnie się go na plastry (ma oddać potrawie aromat, a potem się go wyjmuje

ClauditteMissCooking
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1918

Dzień zaczynamy od szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie(...)gęste jak krew – buraczki Marwitu smakują… ziemią, z posmakiem metalowych grabi.   Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne czy mieloną kurkumą.   Żadna krótkotrwała dieta, nawet najzdrowsza i najbardziej zbilansowana, nie naprawi momentalnie wyrządzonych wcześniej przez złe odżywianie szkód, nie uzupełni

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania