Tradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust. Dla nich "flaki" przyrządzam z gotowanych boczniaków. Boczniak ostrygowaty jest grzybem występującym na martwym drewnie drzew liściastych. Kupując je w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza - w tej fazie owocniki(...)średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka imbiru 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut w minimalnej ilości wody
W SMAKPASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMISkładniki:- 2kg karczku- 300g wątróbki drobiowej- 4 jajka- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1 mały seler- 5 cebul- 6 ząbków czosnku- 2 kostki rosołowe- 3 łyżeczki gałki muszkatałowej- 10 ziaren ziela angielskiego- 7 liści laurowych- 6 łyżek bułki tartej- 3 łyżki kaszy manny- 1 łyżka masła- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"- słoik żurawinySposób przygotowania:Karczek włóż do pierwszego(...)jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie
Mentor Smakudoskonale przy tym smakując :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego wołowego 2 duże marchewki 1 czubata łyżka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa szpinakowa: 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego(...)serka mascarpone 3 nieduże cebule 1 marchewka 1 białko jaja 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo mielony pieprz do smaku ziarna słonecznika do posypania Sposób przygotowania: 1) Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni, przyprawiamy solą, słodką papryką i obficie świeżo
Kolorowy Przepisownikpraktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, a pozyskanie składników, jeśli podjęte(...)średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule (250g) 3 średnie kolorowe papryki (600g) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżeczki soli do potrawy + 2 łyżeczki do obróbki bakłażana Instrukcje Przygotowanie potrawy zaczynamy z pewnym wyprzedzeniem od bakłażana. Kroimy go w poprzek w plastry o grubości
Kulinarna Pokusałyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki(...)cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie
NA MOIM TALERZUniedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana(...)marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut
W SMAKciężko się wpasować w jego upodobania, bo zazwyczaj od razu na moją propozycję "A może zjadłbyś...?" pada kategoryczne i stanowcze nie... Składniki na : Rosół drobiowo- wieprzowy: 3 udka drobiowe ½ kg żeberek wp. ½ kg kości schabowych 2 marchewki 2 pietruszki średni kawałek selera (korzenia) ½ pora 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz(...)godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą
Kuchnia w czekoladziepodstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako(...)400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej pasują) 2 płaskie łyżeczki soli
Karo in the KitchenRobię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest(...)gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby
MojaQchnia.plsmaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna ok 1/4 szklanki śmietanki 30 % olej rzepakowy do smażenia Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć(...)mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamzamiennik typowego obiadu. A jest w nim i białko, i witaminy, i sole mineralne, więc taka sałatka dostarcza odpowiedniej porcji energii do dalszej pracy. Dziś kolejna propozycja na wątróbkę drobiową i wykorzystanie stwardniałych końcówek szparagów. Składniki (na 2 porcje): 250 g wątróbki indyczej końcówki szparagów (z całego pęczka) łyżka oleju do smażenia sałata (u mnie mix lodowej, masłowej i czerwonej(...)wątróbkę i szparagi. Posypać solą. Do salaterki wrzucić pomidorki koktajlowe, dymkę, rukolę i porwane liście bazylii. Całość polać sokiem z malin, octem jabłkowym i oliwą/olejem oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać po wymieszaniu. Okładka najnowszej książki Magdaleny Witkiewicz pt. "Czereśnie zawsze muszą być dwie" sprawia, że koło książki nie można przejść obojętnie. Główną postacią "Czereśni..." jest opowiadająca
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej 1 cebula 300 g słoniny 1 bułka namoczona w rosole 2 jajka sól pieprz Mięso (oprócz wątróbki i słoniny) podzielić na mniejsze kawałki, oczyścić z kości (jeśli trzeba) i włożyć(...)był suchy. Pozostałą słoninę pokroić na kawałki mieszczące się w maszynce do mięsa. Bułkę zalać rosołem w kubeczku lub małym garnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być
Posadzone i zjedzonewarzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż(...)mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać
Walijskie Pichcenienutą owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana tuszka kaczki 300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny 30 ml koniaku lub wiski 60 g masła 1 czerstwa bułka namoczona w mleku pieprz, sól 1 łyżka majeranek szczypta(...)przez kilka minut mięso kacze (wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę. Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia. W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki. W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki, sporą szczyptę
Miód i pieprzszpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:) Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek(...)ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę. Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę. Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli: http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html Gotową włożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała