przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy manny 1/4 szklanki zimnej wody 1 czubata łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli 1/2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: * 40 dag fasolki szparagowej - u mnie mrożona. * 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek
Karczma Honoriettyciepło tuż po przygotowaniu. U mnie zagościły na obiad. Drobiowe cheeseburgery na sałacie SKŁADNIKI : 500 g filetu drobiowego (piersi z kurczaka) 1 jajko 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz papryka ostra mielona do smaku 1 biała cebula oliwa z oliwek 1/2 główki sałaty masłowej 2 pomidory sertopiony fit w plastrach szczypiorek PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki
Kuchenne zapiski Edytygarnek)6 sporych cebul400g pieczarek1 czerwona papryka4 ogórki konserwowesólpieprzsłodka paprykaostra paprykakoncentrat pomidorowy (do smaku)olejNa klopsiki:1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe)1 cebula1 jajko2 łyżki kaszki mannysólpieprzmajeranekbułka tarta do panierowaniaMięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy
Walijskie PichcenieOetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody
głodny alergikrozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy
Kolizje SmakówZapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Placuszki podałam z duszoną kalarepką i mizerią. składniki:placuszki500 g mięsa mielonego drobiowego1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej)1 jajko4 łyżki mąkisól ziołowa Kamis do smakupieprz Kamis do smakuolej do smażeniaduszona kalarepka3 kalarepkimasło klarowane do smażenia2 łyżki posiekanego koperkusól ziołowa Kamis do smaku5 łyżek śmietanki 30 %Cukinię
Monia miesza i gotujeuwielbiam. To dla niej te pyszności!!! Harissa tuż przed czesaniem... oj nie lubi tego, nie! Przysmak dla psa.0,5 kg wątróbki drobiowej;3 duże marchewki;2 jaja;ok. 100 g zarodków pszennych;4 - 5 łyżek mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zarodków
Miksturownikznaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić
Smaczne Zdrowerozgrzać oliwę zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone warzywa, chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków. Zupę rozlewamy
magiczna kuchnia Kasiśmietanki 12 % mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu 1 szklanka wody Filety drobiowe , kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Paprykę , pozbawiamy gniazd nasiennych , kroimy w paski . Na rozgrzany olej ( jak najmniej ) , wrzucamy paprykę , podsmażamy do momentu jak się zacznie przypiekać . Wsypujemy mieloną paprykę , mieszamy pozwalając jej zrumienić się przez minutkę . Wkładamy kawałki kurczaka , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sól , smażymy
Ogrodnik w podróżyBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego(...)odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej
Smaczne Zdrowe