natki pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka świeżego korzenia imbiru, 1 limonki, 100 gram pestek z dyni, 2 litrów bulionu drobiowego, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 200 ml mleka 3,2%, 40 gram masła, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 2 łyżeczek mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie(...)cebule. Całość zalałem dwoma litrami bulionu drobiowego, dodałem 200 ml śmietany kremówki i 200 ml mleka. Całość gotowałem przez 20 minut, aby kawałki dyni zmiękły. Po tym czasie dodałem do garnka 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę startego na tarce o małych oczkach korzenia imbiru, dwie łyżeczki suszonego tymianku, dwie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej
Wyprawy kulinarnemielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone
Aga w kuchnimoim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami, grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :)Składniki:400 ml bulionu drobiowego*400 ml mleka kokosowego4 cm galangalu3 łodygi trawy cytrynowej4 listki limonki kafir1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 papryczka chilli (opcjonalnie)2 piersi z kurczaka1 łyżka cukru palmowego**7 pieczarek3 łyżki sosu rybnegosok z 1 limonki+ do podania:szczypiorek(...)cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia
Tajskie smakipożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika lub dyniWykonanie:Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora(...)plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego
kolorowotorcikowoodwracania, zaglądania. Tylko 20 minut. Albo aż 20 minut. Wszystko zależy od stopnia głodu ;) Składniki dla 4-6 osób: Klopsiki 500 g mięsa mielonego (optymalnie - pół na pół wołowina i wieprzowina, opcjonalnie może też być drobiowe)* 1 mała grahamka (ok. 50g) 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo(...)startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne zawsze zawierają
Pełny talerzjest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze niż tradycyjne, tłuste mielone. Same korzyści :) Właśnie dlatego ten mój eksperyment na stałe zagości w naszym menu. Polecam gorąco! Siekane klopsiki drobiowe z oliwkami (porcja dla 5-6 osób) Do ich przygotowania należy przygotować: 65-70 dag piersi z kurczaka (u mnie trzy pojedyncze
Ratunku obiadPost Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemnie bywa szybka do zrobienia..nie wiedziałam jak ją nazwać, więc niech to będzie kartoflanka z klopsikami. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką
Moje domowe kucharzeniesuszonego czosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki z pełnego ziarna Ryżem Młodymi ziemniaczkami Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprz, po 3 łyżeczki przypraw : czosnek i papryka ostra. Mieszamy składniki razem
ClauditteMissCookingdyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy(...)kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowany krem można odstawić na mały gaz żeby się spokojnie gotował. W tym czasie ustawiamy piekarnik na funkcję termoobiegu i 150 stopni. Układamy na blaszce pokrojoną
Kuba Gotujeobiad”, ale i również szukają urozmaiceń – kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych. Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy(...)rumiano z obu stron (ok. 3 min. z jednej i 2 min. z drugiej). Z powyższych składników wychodzi 8 dużych kotletów + 4 małe („z polędwiczek”). Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat
mojewypiekiinietylkoŁopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego(...)oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak
Kolizje Smakówspodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć
Raj dla Podniebieniaświeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek
Kulinarna Pokusa