Domowe deserki to najlepszy wybór dla dziecka. Moja córeczka uwielbia kaszę manną w takim wykonaniu! Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3 szklanki wody 1 białko jaja 1 łyżka masła 1,5 szklanki mleka 2 żółtka jaja 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru cukier waniliowy (ok. 1/2 opakowania) ½ kg owoców świeżych lub mrożonych Wykonanie: Mannę wymieszać z surowym białkiem, rozsypać
Tradycyjna Kuchniakształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiakurat nie na te, które masz pod ręką? Jeśli jesteście fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio . Składniki: 200 gram wiórków kokosowych Helio 100 ml kremówki 60 gram cukru pudru 70 gram masła 200 gram polewy mlecznej Helio Wykonanie: W naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy kremówkę. Zdejmujemy z ognia
Podróż w kulinariainformacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy
sierotka maRysia w kuchnipieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g śliwek węgierek 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 120 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g naturalnego jogurtu 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem
Kulinarne przygody Gatitymąki 50 g kakao 225 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego cukru Domowy karmel 250 g cukru 100 ml wody 150 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g laskowych orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas
codojedzeniapysznymi ciasteczkami z domowym powidłem. Ciasteczka możemy wykonać nie tylko z powidłem śliwkowym, ale domową nutellą, dżemem lub marmoladą, smakują pysznie z każdym dodatkiem, ale same w sobie też są cudowne! Szybkie, proste i smaczne takie lubię… Składniki: 190g kleiku ryżowego 30g masła 2 łyżki stewii 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b/g Powidło śliwkowe Sposób przygotowania
madamekuchnia.wordpress.comPrzy trójce dzieci zawsze trzeba mieć w zapasie coś słodkiego. Oczywiście domowego i pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto: szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką
Darcia w kuchnicoś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny! Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta 6 całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!posypane cukrem pudrem będą również wyśmienicie smakować.Przepis mojej mamy, a przypomniany dzięki Domowej Kuchni Aniki :) Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna- 1 szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki
Kraina Miodem Płynącasmaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi kaczki4 gałązki świeżego rozmarynu4 liście laurowe Przygotowanie:W dużym garnku
Smakowity Blog KulinarnyChrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie;Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy
Anioły w kuchniniej strata w grafiku i energii. Szkoda.Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W kuchni Karmel-itkiBułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40 g roztopionego masła (lub oliwy)45 g cukru1 jajko 5 g soli1 zółtko wymieszane z 1 łyżką(...)mleka do posmarowania bułekodrobina sezamu do posypania bułek Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie
Grahamka, weka i kajzerka