Przepis pochodzi z książeczki "Proste i wykwintne dania z mielonego" z serii Lubię gotować ..znaleziony tutaj. 40 dag mięsa mielonego 20 dag wędzonego
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką, a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców
Kuchnia domowa Ani0,5 kg mięsa mielonego z indyka1 czerstwa kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4
Świat Domowej KuchniPewnie już zdarzyło mi się wspomnieć, że piekę domowy chleb dość często. Przynajmniej raz, a czasem i dwa razy w tygodniu. Mimo, iż już wielokrotnie uważałam, że znalazłam swojego faworyta i zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej. Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie(...)będzie równie smaczny. Jeżeli chcecie spróbować domowego wypieku chleba przygotujcie swój zakwas z tego przepisu i biezcie się do roboty:). Może ten przepis Wam się spodoba? Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką Zaczyn: 180g mąki 110g wody 40g zakwasu Ciasto: 550g mąki pszennej 180g mąki żytniej razowej 480g wody 50g miękkiego masła 20g soli 100g orzechów włoskich 150g
Zapiski Młodej Żonywłaśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) 10 ciasteczek Oreo + ciasteczka do dekoracji Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości(...)pamiątki z wakacji prezentuję poniżej ;) Instrukcję przygotowania domowych babeczek Red Velvet znajdziecie tutaj . Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopn piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem
Ciastkozercymają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza(...)wygląda typowy amerykański, domowy obiad? Otóż miałam przyjemność spędzić dzień ze znajomym i jego rodziną. Zostaliśmy zaproszeni na obiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola
Zgrabne GotowaniePyszne domowe zapiekanki z serem i pieczarkami. Innych nie jemy - w żadnych budkach, ani gotowych sklepowych - pełnych chemii ... Nie wymagają wiele pracy , a smakują ... - sami oceńcie :) SKŁADNIKI 4 bułki paluchy (lub bagietka) 1 duża cebula 500g pieczarek 150g tartej mozzarelli pęczek szczypiorku (lub zielona dymka) sałata lodowa keczup sól, pieprz słodka papryka czosnek granulowany łyżka masła PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy(...)kosteczkę. Podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Bułki przekrawamy wzdłuż. Rozkładamy na nich pieczarki - wraz z wytworzonym sosem. Posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (może być z termoobiegiem) przez około
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki: 400 g mleka w proszku 200 g masła 120 ml wody 180 g cukru (mniej lub więcej, do smaku) 4 łyżki kakao 100 g pistacji
Domowy Smak JedzeniaLato to najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru
VioletoweKucharzenieSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubiępączki oczywistością jest, że te zagoszczą również na naszym stole. Smaku tych domowych pączków nie odnajdziemy w żadnej z cukierni ... Pączki z różą i cukrem pudrem Składniki : 500 g mąki pszennej 6 żółtek 50 g świezych drożdży 250 ml wody 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25g wódki tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo
Kulinarne przygody Gatityskładniki na farsz: ok. 500 g ugotowanego mięsa rosołowego 200 g cebuli 100 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle
Domowy Smak JedzeniaPyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto
Zrób to smacznieczerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, pieprz biały, vegeta domowa, - olej/masło do smażenia cebuli (może być też olej kokosowy) Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy do niej przyprawy (na bogato! Ma wyjść
Wypisz Wymaluj