Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1
Moje domowe kucharzeniePyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko
Moje domowe kucharzenieprzykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową , która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być(...)kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Grubą kaszę bulgur trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy 1 łyżkę domowej pasty paprykowej i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy(...)zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ajerkoniakową panna cottę: 120 ml śmietany kremówki 120 ml likieru ajerkoniakowego (najlepiej domowego) 10 g żelatyny dodatkowo 2 łyżki kwaskowatego dżemu wykonanie: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, tylko do jej przykrycia i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę
Domowy Smak Jedzeniasuszony domowy. Suszony twaróg. Suszony biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy(...)doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru ok. 2000 ml zimnej wody dodatkowo do podania: ok. 70 g masła ok. 40 g
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie migdałowy) 400 g masła Poncz: ok. 400 ml zimnej przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci) dowolny aromat (ale najlepiej ten sam co w masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne(...)szklanki i łączymy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i do gotującego się wlewamy przygotowaną wcześniej mieszaninę; gotujemy do chwili aż powstanie budyń. Masę dokładnie studzimy. Masło miksujemy, a następnie dodajemy po jednej łyżce wystudzonej masy, na koniec dodajemy aromat. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Migdały suszymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie zsypujemy
Czary - gary w kuchniwitaminy. Nawet nie wiedziałam, że jego przygotowanie w warunkach domowych może być tak proste. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi. Składniki: - 1 litr świeżego mleka (u mnie 3,5%) - 1350 g tłustego twarogu (może być półtłusty) - 2 jajka - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 100 g masła - 1 łyżka octu 10% - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kurkumy(...)przekładamy na sito z wyłożoną gazą (lub lnianą ściereczką). Garnek opróżniamy i rozpuszczamy w nim masło. Twaróg lekko odciskamy pozbywając się resztek serwatki. Przekładamy go do garnka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy sól, kurkumę, czarnuszkę, igiełki pomidorowe (przed dodaniem wymieszałam wszystko razem), jajka, ocet i sodę. Ponownie stawiamy garnek na włączoną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 150 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 6
W Mojej Kuchni LubięKolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg tego przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka
Moje domowe kucharzenieKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie
Smaczna Pyzamojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło(...)wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości. Rybę mieszamy z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką. Smacznego! Post Domowy paprykarz rybny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenDomowe deserki to najlepszy wybór dla dziecka. Moja córeczka uwielbia kaszę manną w takim wykonaniu! Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3 szklanki wody 1 białko jaja 1 łyżka masła 1,5 szklanki mleka 2 żółtka jaja 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru cukier waniliowy (ok. 1/2 opakowania) ½ kg owoców świeżych lub mrożonych Wykonanie: Mannę wymieszać z surowym białkiem, rozsypać
Tradycyjna Kuchniakształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiakurat nie na te, które masz pod ręką? Jeśli jesteście fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio . Składniki: 200 gram wiórków kokosowych Helio 100 ml kremówki 60 gram cukru pudru 70 gram masła 200 gram polewy mlecznej Helio Wykonanie: W naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy kremówkę. Zdejmujemy z ognia
Podróż w kulinaria