cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki
Smakołyki Asiadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: (na około 8 babeczek) 200 g mąki pszennej 30 ml kwaśnej śmietany 5 łyżeczek mleczka kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 85 g masła 50 ml śmietany kremówki 35 ml mleka 125 g cukru 1 małe jajko Mąkę przesiać z proszkiem
Domowa cukiernia Ewypiecu i pilnowanie pączków podczas smażenia. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie dać pączka maluszkom to opcja domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających zdrowszego przepisu na Tłusty Czwartek Składniki: 170g masła (miękkiego) 3 jajka (+ 1 do posmarowania) 0,5 łyżeczki soli 50 g cukru 370g mąki pszennej
Mania Wypiekaniagroszek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec, do gorącego risotto możemy dodać łyżkę masła. Do przygotowania risotto wykorzystałyśmy nowość - koncentrat bulionu Krakus w butelce. Naszym zdaniem to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy gotować szybko, sprytnie i zdrowo. Oczywiście nic nie zastąpi domowego rosołku, jednak na pewno jest to lepsze rozwiązanie od kostek rosołowych, w których aż boję się pomyśleć
two broke sistersrosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży 150 g masła 450 g mąki (użyłam 150 g gryczanej, 150 g ryżowej i 150 g mieszanki
Mama z Motylemskładniki: 270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła 50 g cukru pudru 150 g miodu Jamar 1 jajko 30 g przyprawy do
Domowy Smak Jedzeniasolę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry zapiekane . Według książki proporcje na 4-6 osób: 1 kg świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej
królestwo garówskładniki na ciasto: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 50 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniażeby móc go na nią jeszcze raz nałożyć. To się nazywa sukces! ;) Na skalę domową, ale czy taka nie jest najważniejsza? Co ja uważam za wyróżnik tego przepisu? Myślę, że pewnego rodzaju aksamitność w tle, wynikającą z użycia mieszanki oliwy i masła, oraz powolnego gotowania. Zabieram się za robienie większej ilości nowojorskiego specyfiku! ;) Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła
zadanie-gotowanieskładniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 265 g mąki orkiszowej 160 cukru 2 jajka 200 ml mleka 120 ml masła (roztopionego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kurczak wędzony 1 udko, kucharek 2 łyżki, pieczarki 50 dag, cebula 2 sztuki, papryczki
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaPyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe Przygotowanie: Na spód tortownicy
Ciastka - domowe słodkościTo mój spóźniony prezent na Mikołajki:) Przepyszne ciasteczka - w środku miękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:) Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Domowa Cookierenka Agiskładniki na ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 150 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 250 mąki 150 g masła 1 jajo 150 g cukru pudru wykonanie: Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaJeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo ( klik ). Składniki na 12 bułeczek: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 szklanki letniego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże i składniki połączyć
UgotowaćSkładniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5 tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia
Luźna Kuchniapowstało. SKŁADNIK: - Filety pstrąga łososiowego, - cytryna, - liście limonki , - szczypiorek/dudy cebulki, - kwiaty lawendy , - kwiaty jaśminu , - pieprz czarny, - domowa przyprawa warzywna, - czosnek niedźwiedzi , Przygotowanie jest ekspresowe... Myjemy i osuszamy rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą porcję delikatnie posypujemy posypujemy przyprawami (możemy też dodać odrobinę masła, ale u nas to wersja dietetyczna ze względu na proteinowe poczynania Mamy). Okładamy po plasterku sparzonej
Wypisz Wymalujktóre swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru
Na słodko lub wytrawnieNajszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można Przepis pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka ale za to krótsza): 220 g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej 4 jajka rozmącone 250 g cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: tłuszcz
Na słodko lub wytrawniefareast-language:EN-US;} Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę. Wprowadziłam małe zmiany w przepisie. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszki do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieBułki hamburgerowe...Domowe, złociste i pyszne!Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.Idealne do burgerów.Polecam! Składniki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka;8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Sposón przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące
Gospodyni MiejskaSezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1
Moje domowe kucharzeniePyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko
Moje domowe kucharzenieprzykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową , która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być(...)kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Grubą kaszę bulgur trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy 1 łyżkę domowej pasty paprykowej i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy(...)zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ajerkoniakową panna cottę: 120 ml śmietany kremówki 120 ml likieru ajerkoniakowego (najlepiej domowego) 10 g żelatyny dodatkowo 2 łyżki kwaskowatego dżemu wykonanie: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, tylko do jej przykrycia i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę
Domowy Smak Jedzeniasuszony domowy. Suszony twaróg. Suszony biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy(...)doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru ok. 2000 ml zimnej wody dodatkowo do podania: ok. 70 g masła ok. 40 g
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie migdałowy) 400 g masła Poncz: ok. 400 ml zimnej przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci) dowolny aromat (ale najlepiej ten sam co w masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne(...)szklanki i łączymy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i do gotującego się wlewamy przygotowaną wcześniej mieszaninę; gotujemy do chwili aż powstanie budyń. Masę dokładnie studzimy. Masło miksujemy, a następnie dodajemy po jednej łyżce wystudzonej masy, na koniec dodajemy aromat. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Migdały suszymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie zsypujemy
Czary - gary w kuchniwitaminy. Nawet nie wiedziałam, że jego przygotowanie w warunkach domowych może być tak proste. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi. Składniki: - 1 litr świeżego mleka (u mnie 3,5%) - 1350 g tłustego twarogu (może być półtłusty) - 2 jajka - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 100 g masła - 1 łyżka octu 10% - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kurkumy(...)przekładamy na sito z wyłożoną gazą (lub lnianą ściereczką). Garnek opróżniamy i rozpuszczamy w nim masło. Twaróg lekko odciskamy pozbywając się resztek serwatki. Przekładamy go do garnka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy sól, kurkumę, czarnuszkę, igiełki pomidorowe (przed dodaniem wymieszałam wszystko razem), jajka, ocet i sodę. Ponownie stawiamy garnek na włączoną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 150 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 6
W Mojej Kuchni LubięKolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg tego przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka
Moje domowe kucharzenieKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie
Smaczna Pyzamojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło(...)wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości. Rybę mieszamy z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką. Smacznego! Post Domowy paprykarz rybny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenDomowe deserki to najlepszy wybór dla dziecka. Moja córeczka uwielbia kaszę manną w takim wykonaniu! Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3 szklanki wody 1 białko jaja 1 łyżka masła 1,5 szklanki mleka 2 żółtka jaja 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru cukier waniliowy (ok. 1/2 opakowania) ½ kg owoców świeżych lub mrożonych Wykonanie: Mannę wymieszać z surowym białkiem, rozsypać
Tradycyjna Kuchniakształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiakurat nie na te, które masz pod ręką? Jeśli jesteście fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio . Składniki: 200 gram wiórków kokosowych Helio 100 ml kremówki 60 gram cukru pudru 70 gram masła 200 gram polewy mlecznej Helio Wykonanie: W naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy kremówkę. Zdejmujemy z ognia
Podróż w kulinariainformacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy
sierotka maRysia w kuchnipieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g śliwek węgierek 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 120 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g naturalnego jogurtu 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem
Kulinarne przygody Gatitymąki 50 g kakao 225 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego cukru Domowy karmel 250 g cukru 100 ml wody 150 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g laskowych orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas
codojedzeniapysznymi ciasteczkami z domowym powidłem. Ciasteczka możemy wykonać nie tylko z powidłem śliwkowym, ale domową nutellą, dżemem lub marmoladą, smakują pysznie z każdym dodatkiem, ale same w sobie też są cudowne! Szybkie, proste i smaczne takie lubię… Składniki: 190g kleiku ryżowego 30g masła 2 łyżki stewii 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b/g Powidło śliwkowe Sposób przygotowania
madamekuchnia.wordpress.comPrzy trójce dzieci zawsze trzeba mieć w zapasie coś słodkiego. Oczywiście domowego i pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto: szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką
Darcia w kuchnicoś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny! Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta 6 całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!posypane cukrem pudrem będą również wyśmienicie smakować.Przepis mojej mamy, a przypomniany dzięki Domowej Kuchni Aniki :) Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna- 1 szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki
Kraina Miodem Płynącasmaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi kaczki4 gałązki świeżego rozmarynu4 liście laurowe Przygotowanie:W dużym garnku
Smakowity Blog KulinarnyChrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie;Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy
Anioły w kuchniniej strata w grafiku i energii. Szkoda.Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W kuchni Karmel-itki