ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min.Masa serowa:Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie.Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko wsypać kaszę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj
Moje pyszne gotowaniepozostawiamy przez chwilę na ogniu. W tym czasie przygotowujemy kremową pastę serową. Czosnek obrać i posiekać, paprykę pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć paprykę waz z kminem, na końcu dodać czosnek i dusić przez chwilę, tak aby czosnek nie zgorzkniał. Jeszcze ciepłą masę wymieszać z serkiem podajemy ja razem z ziemniakami
Jadło i czytadłozapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie
Stare Garysmaku, a zapiekanka mogłaby być nieco mdła. Sos serowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu sos, tak aby nie było grudek. W trakcie podgrzewania sos będzie gęstniał. Na koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ułożenie: W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy
Czerwona Porzeczkamielonych orzechów,160 g miękkiego masła, 3 jajka, 200 g mąki, 120 g cukru, 40 ml mleka. Przygotowanie: Masło, jajka, mielone orzechy i mąkę ubić na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis V. GOFRY Z MIODEM Składniki: 150 g miękkiego masła,3 jajka, 270 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/4 l mleka(...)złotobrązowy kolor. Przepis VIII SEROWE GOFRY Składniki: 80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli, Przygotowanie: Składniki: 80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli, Przygotowanie: Masło, śmietanę, mąkę, parmezan, mleko i szczyptę soli zagnieść na gładką masę.Rozgrzać gofrownicę.Piec
kulinarnajamka.blogspot.comskładniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę(...)zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowego50 g cukru pudru4 dojrzałe banany2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:125 wiśni ze słoika75 ml soku wiśniowego1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasę Tuz przed smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca.Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem serowym
Słodka Stronaspód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok z 1 cytryny5 listków żelatyny2,5 łyżeczki lukrecji w proszkuziarenka z 1 laski waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku lukrecjiCiastka pokruszyć.Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzetokiem myślenia Kudłatych Kucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami. ,,Jak stracić na wadze, kochając jedzenie" - stosując odpowiednie zamienniki.Knedle serowe to bardzo dobry pomysł. Są w smaku niesamowicie podobne, a nawet powiedziałabym, że lepsze. Idealnie kremowe, razem z jabłkami smakują świetnie! No i w końcu mogę jeść knedle na których(...)można zastąpić właśnie pełnoziarnistą lub razową)1 jajko250 g chudego sera białego1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]1 większe jabłkoPrzygotowanie:Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy
Czarnawisienkaeksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa stężeje. Inspiracja: Ostra na słodko
Fabryka pomysłówsłodki karmel ze słoną nutką, aksamitny serowe wypełnienie i lekko kwaśna galaretka… coś z innej bajki:)!Sernik karmelowy na zimno – składniki:Spód300 g imbirowych ciastek (jak ktoś nie lubi mogą być digestive albo zwykłe kruche)125 g masłaKarmel ok. 200 ml mleka skondensowanego70 g masła30 g cukrucukier muscovado(lub puszka masy krówkowej zamiast powyższych czterech…)1/4 łyżeczki
UgotujmyTo.plciasteczek amaretti70 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:900 g serka kremowego250 g mascarpone5 jajek160 g cukru100 g mielonych migdałów60 ml amarettoskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytrynydo dekoracji:50 g ciasteczek amaretti100 g cukru3 łyżki wodyCiasteczka na spód pokruszyć Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą
Plate of Joyciastek digestive55 g masłamasa serowa:700 g serka śmietankowego125 g jasnego brązowego cukru6 jajek4 dojrzałe bananysok z 1 cytrynysos toffi:125 ml złotego syropu50 g cukru100 g masłaMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ugnieść ciastka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanki serka wiejskiego lekkiego (tyle serowych granulek zostało mi z 500g opakowania) 2 jajka 30g kaszy jaglanej suchej 25g ananasowo-kokosowej odżywki białkowej KFD Premium WPC 80 Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do formy wyłożonej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenie