srednicy 20 cm.Zapraszam do wyprobowania!Skladniki na spod:6 sucharkow pelnoziarnistych(60g)4 lyzki wiorkow kokosowych(30g)+ dodatkowo 2 lyzki do obsypania bokow2 lyzki masla(50g)Skladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego(uzylam Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka(...)kolejno po 1 jajku i przez sitko wsypac budyn lub make ziemniaczana.Po otworzeniu puszki z kremem kokosowym nie mieszamy zawartosci ,tylko z gory zebrac gesty krem i dodac do masy serowej.Calosc wylac na przygotowany spod i wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175 ° C,nastepnie zmniejszyc temperature do 140 i piec dalsze 60 minut.Gdyby po tym czasie sernik nadal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem. Smacznego
Słodkie okruszkiwiedziałam, że muszę taką mieć. Nigdy jeszcze kremu z kalafiora nie robiłam, a że kremy i kalafiory lubię bardzo, nie trzeba mnie było dłużej przekonywać. A tam są jeszcze serowe chipsy, których już sama idea mnie zachwyciła.Przygotowanie nie jest trudne, choć trochę czasochłonne. Chipsy muszą być cieniutkie, żeby wyszły naprawdę chrupiące. Mi wyszło ich dużo, ale są tak dobre(...)ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego JPo intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze… ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie(...)zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano
Kolizje Smakówkrakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka(...)fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Anidziwne rzeczy :DMam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki:Kopytka:1kg ziemniaków200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionegojajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprzmasło do smażenia Sos serowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu(...)wypływają na wierzch.Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają.Sos:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników.Jeśli do sosu chcemy
Czerwona PorzeczkaKolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu
ciastkarnia na kruchym spodziegniazda nasienne. Pokroić pigwy na małe kawałki. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować, aż owoce zmiękną. Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać. Kaszę przełożyć do malaksera. Wyrzucić trawę cytrynową . Zetrzeć do kaszy skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i dodać(...)balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :) ------ Podobne desery bez pieczenia: Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Roladki kawowo-serowe "Serniczek" truskawkowo-miętowy
Weekendy w domu i ogrodziegram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego(...)żółtka i 200 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym na 15 minut, po tym czasie podzieliłem je na trzy części i każdą z nich rozwałkowałem na jak najcieńszy prostokąt, przycinając boki nożem
Wyprawy kulinarneodkryję, jeśli napiszę, że rewelacyjne przepisy znaleźć można u Liski. Chyba każdy kulinarny bloger ją zna :) Z jej przepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem(...)Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie
Symfonia Smakówszczyptą soli. Stopniowo dodawać masę z patelni, ciągle ubijając. Do masy dosypywać mąkę i mieszać mikserem, dopóki się da. Dosypać resztę mąki i wymieszać masę drewnianą łyżką. Przełożyć masę do foliowej torebki (jeśli macie kamienny garnek, będzie jeszcze lepiej w nim przechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum(...)mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodzieOto moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego
KreatywnePinyJestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest(...)minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM BANANOWY: Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę. Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier
Ostra na Słodko