masa serowa - 1000 przepisów (strona:56/67)

Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY 189

srednicy 20 cm.Zapraszam do wyprobowania!Skladniki na spod:6 sucharkow pelnoziarnistych(60g)4 lyzki wiorkow kokosowych(30g)+ dodatkowo 2 lyzki do obsypania bokow2 lyzki masla(50g)Skladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego(uzylam Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka(...)kolejno po 1 jajku i przez sitko wsypac budyn lub make ziemniaczana.Po otworzeniu puszki z kremem kokosowym nie mieszamy zawartosci ,tylko z gory zebrac gesty krem i dodac do masy serowej.Calosc wylac na przygotowany spod i wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175 ° C,nastepnie zmniejszyc temperature do 140 i piec dalsze 60 minut.Gdyby po tym czasie sernik nadal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leciutkie placuszki serowe z miodem 195

Uwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem. Smacznego

Słodkie okruszki
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 201

wiedziałam, że muszę taką mieć. Nigdy jeszcze kremu z kalafiora nie robiłam, a że kremy i kalafiory lubię bardzo, nie trzeba mnie było dłużej przekonywać. A tam są jeszcze serowe chipsy, których już sama idea mnie zachwyciła.Przygotowanie nie jest trudne, choć trochę czasochłonne. Chipsy muszą być cieniutkie, żeby wyszły naprawdę chrupiące. Mi wyszło ich dużo, ale są tak dobre(...)ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza cztery sery 235

Ostatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego JPo intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze…  ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie(...)zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano

Kolizje Smaków
Na wielkanocnym stole 251

krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka(...)fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 686

dziwne rzeczy :DMam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki:Kopytka:1kg ziemniaków200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionegojajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprzmasło do smażenia Sos serowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu(...)wypływają na wierzch.Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają.Sos:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników.Jeśli do sosu chcemy

Czerwona Porzeczka
Krówka serowa 273

Kolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowy jagielnik z pigwą 188

gniazda nasienne.  Pokroić pigwy na małe kawałki. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować, aż owoce zmiękną. Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać. Kaszę przełożyć do malaksera. Wyrzucić trawę cytrynową . Zetrzeć do kaszy skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i dodać(...)balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :) ------ Podobne desery bez pieczenia: Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Roladki kawowo-serowe "Serniczek" truskawkowo-miętowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułgarska banica 236

gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego(...)żółtka i 200 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym na 15 minut, po tym czasie podzieliłem je na trzy części i każdą z nich rozwałkowałem na jak najcieńszy prostokąt, przycinając boki nożem

Wyprawy kulinarne
Bułeczki orzechowe 221

odkryję, jeśli napiszę, że rewelacyjne przepisy znaleźć można u Liski. Chyba każdy kulinarny bloger ją zna :) Z jej przepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem(...)Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować

Codzienna kuchnia niecodzienna
109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 348

Witajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie

Symfonia Smaków
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 184

szczyptą soli. Stopniowo dodawać masę z patelni, ciągle ubijając. Do masy dosypywać mąkę i mieszać mikserem, dopóki się da. Dosypać resztę mąki i wymieszać masę drewnianą łyżką. Przełożyć masę do foliowej torebki (jeśli macie kamienny garnek, będzie jeszcze lepiej w nim przechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum(...)mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 184

Oto moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego

KreatywnePiny
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 201

Jestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3684

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest(...)minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM BANANOWY: Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę. Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier

Ostra na Słodko