masa serowa - 1000 przepisów (strona:60/67)

Gnudi 126

gnudi. Gnudi- to prawie jak gnida. To trzeba zjeść! Gnudi niestety wymawia się oryginalnie "njudi"- to już nie ma tej gnidowej mocy. Ale pomysł chwycił i postanowiliśmy zrobić te serowe kluseczki. Ich nazwa oznacza "nagi" ponieważ tak na dobrą sprawę jest to samo nadzienie ravioli z ricottą. Przepis znalazłam oczywiście u Jamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego(...)wyczuwalny. Do płaskiego naczynia sypiemy mąkę kukurydzianą- dość dużo, żeby zakryła dno. Z sera lepimy kulki o średnicy około 3 centymetrów (przy mokrym serze jest to trudne, ale możliwe, masa się po prostu bardzo lepi). Kulki układamy na mące i turlamy, aż będą nią pokryte. zostawiamy w nieprzykrytym naczyniu na co najmniej 8 godzin w lodówce. Po tym czasie gotujemy

les mirabelles
PRZYJĘCIE URODZINOWE DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 155

swego rodzaju inspiracją, jak przygotować przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki. Jakiś czas temu przechwalałam się w komentarzach, że hobbystycznie robię torty w stylu angielskim (dla niewtajemniczonych – torty pokryte lukrową masą plastyczną, z której można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować wszystkich zdjęć tortów, które(...)białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem z tego przepisu  Babka maślana z nutą mandarynki (przepis) Kostka jogurtowo-serowa z tego przepisu w wersji przekładanej galaretką amarantow ą I znowu lot ptaka:D Chyba za mało jeszcze dałam zdjęć tortu :D Piękna wrzosowa wstążka :D Fortepian gotowy

Słodko-Słony Świat Ilony
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 158

uważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe(...)maczania w aromatycznym sosie.  * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać w zamrażarce. W miarę potrzeb odcinać potrzebny kawałek.W moim przepisie użyłam masła pietruszkowo-bazyliowego

SzczyptaSmaQ
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 437

muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego  gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę, że na świątecznym stole prezentowałoby się wspaniale. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:) Składniki ( blaszka(...)dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem  i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec ok. 25 minut ( do suchego patyczka

Maślane ciasteczko
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt(...)następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę

Chilli Czosnek i Oliwa