Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina gorzkiego kakao łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem. ubijamy białka, obie masy łączymy. świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem
Luźna Kuchniawedług przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy na pół godziny
Humanistka w kuchniciasto było równomiernie ciemne.Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu
Z Majeczką w kuchnirozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną , puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodajemy mąkę, kawę i likier, miksujemy do połączenia składników.Składniki części tiramisu:- 500g mascarpone- 130g ksylitolu- 2 duże jajka- 2 łyżki likieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce
Smaczne Zdrowełyżki mąki ziemniaczanej , również przesianej łyżka soku z cytryny.Masa :200 g kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody i schłodzona Wykonanie ::Blaty :Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca .Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać.Upiec trzy jednakowej wielkości
Malinowa Kawiarenkastrużką do ubitej śmietany, dosyp kakao i zmiksuj dokładnie na niższych obrotach miksera.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko ostudź, a następnie dodaj ją również cienką strużka do masy czekoladowej, dokładnie miksując.Tężejący mus wyłóż na spód piernikowy, którego nie wyjmuj z tortownicy (możesz ewentualnie wyjąć spod upieczonego spodu papier do pieczenia, znów wsadzić spód na dno tortownicy(...)czekoladowy.MUS WANILIOWY:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej mascarpone i cukier puder oraz ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch. Tort będzie sięgał dokładnie do samego rantu tortownicy, nie martw się, masa nie wypłynie.CZEKOLADOWE GANACHE:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę z połamaną czekoladą
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki; do przełożenia: 500 g serka mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady; do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy(...)pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy
Miksturownikcytryny Dodatkowo masa cukrowa biała masa cukrowa różowa masa cukrowa czarna Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy(...)gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami. Mus truskawkowy Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy mus do wrzenia, zdejmujemy z palnika
Wędrówki po kuchniSkładniki: 100 g mlecznej czekolady pergamin do pieczenia cyrkiel cienki pędzelek do malowania Nadzienie: 250 ml śmietanki 36% 1 czubata łyżka serka mascarpone 50 ml likieru Canari pina colada czekoladowe kuleczki świeża melisa Pierwszym etapem jest odrysowanie i wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy(...)powstania płynnej masy. Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej czekolady. Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała. W tym czasie robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania
Wanilia i Kardamonserka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy(...)najniższych obrotach, a następnie za pomocą silikonowej łyżki zbieramy resztę masy ze ścianek naczynia i łączymy. Dno tortownicy 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką, boki tortownicy pozostawiamy suche. Przekładamy masę i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu rozpływają się w ustach... Babeczki: 4 jajka, 250g mąki pszennej, 250g cukru, 1/2 szklanki zielonej herbaty (użyłam Inspiracja - Czas na herbatę) , 200g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno(...)babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone). Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie masło utrzeć z serkiem mascarpone
Z miłości do słodkoścismakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru(...)żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną
Cakes By Kejtpołączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin. Masa malinowa: 780 gram malin 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie
Krakowskie smaki Animąki ziemniaczanej Krem: 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietanki 36% Owoce (u mnie): 250 g truskawek 100 g borówki amerykańskiej 1 sztuka kiwi kilka listków mięty PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aż dobrze się rozpuści (masa ma być błyszcząca, szklista). Na końcu(...)minuty. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na środku możemy narysować okrąg o średnicy ok. 24 cm - ja odrysowałam od tortownicy. Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę "spłaszczyć" - wtedy powstanie fajne wgłębienie na krem :). Wkładamy bezę do piekarnia i pieczemy w 180 stopniach przez
Moje Kuchenne Rewelacje