mascarpone 20 g obranych pistacji 2 - 3 łyżki cukru pudru około 200 g truskawek Sposób przyrządzania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z podwójnym dnem, dodać 2 łyżki śmietany kremówki. Rondel zanurzyć w większym garnku z wrzącą wodą, mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa(...)Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i esencję waniliową. Nie przerywając miksowania wbijać po kolei jajka. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z ostudzoną czekoladą i kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekane pistacje. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica
Zakątek rozkoszy kulinarnychmasła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice mogą być wykonane z roztopionej(...)masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier
Świat Ciastacukru o smaku cytrynowym marki Delecta Krem budyniowy z mascarpone: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą marki Delecta 2 łyżki cukru 1/2 litra mleka 250 gram mascarpone Dodatkowo: 300 gram malin świeże kwiaty np. bratki do dekoracji ewentualnie starta biała czekolada Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo łyżka po łyżce dodaję cukier oraz(...)koło nakładam 1/3 masy kakaowej i wyrównuję. Blaszki do pieczenia umieszczam w piekarniku nagrzanym do 140 stopni i suszę bezę przez 60 minut. Jeśli beza zbyt mocno będzie się przypiekała należy obniżyć temperaturę i suszyć bezę dłużej. Najlepiej piec wszystkie blaty równocześnie na dwóch środkowych półkach w piekarniku. Upieczone bezy studzę. Krem budyniowe z mascarpone Budyń gotuję według przepisu
Mango PapajaUżyjcie mocnej czarnej herbaty. Też będzie smacznie, choć już ciut inaczej. Żeby babeczki nie były "gołe", postanowiłam ubrać je w dodatkowe kalorie, w postaci kremu. Miodowy krem, na bazie mascarpone i naturalnego miodu doskonale współgra z aromatem herbaty. Dla dodania słodyczy, krem polałam miodowym sosem karmelowym. I tak oto powstało wielkie WOW ! Składniki: ( na około 12-15 babeczek(...)proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dolewając po łyżce połowę naparu z herbaty. Do utartego masła dodawać, nie przerywając mieszania, po jednym całym jajku. Ubijać, aż masa stanie się jednolita. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec wlać pozostały napar herbaciany oraz mleko. Całość dobrze zmiksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami
kolorowotorcikowofalbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną truskawkową i nasączany odrobiną cytrynówki. Ozdobiony masą maślaną na bazie bezy szwajcarskiej. Tort jest nieduży, jego średnica to około 23 cm, a waga prawie 3 kg, w sam na rodzinne niewielkie przyjęcie urodzinowe :).* Biszkopt piekłam dzień wcześniej(...)szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie
moj przepis naubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Biszkopty ocukrzoną stroną maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć. Następnie ułożyć drugą
królestwo garówszybkie muffinki na imprezę karnawałową, wygodne w formie małe babeczki z masą o smaku tiramisu SKŁADNIKI Muffinki: 1 szkl. mąki, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna
słodki bratekmiodu np. akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie i układamy w naczyniu, przekładając masą, na wierzchu posypujemy gorzką czekoladą startą na małych oczkach tarki lub używamy kakao
Kuchnia Beatyłyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 4 łyżki amaretto (30ml), 500g serka mascarpone, 250ml śmietanki 30%, 50g cukru pudru, 150g podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody ( szklanka 250ml) i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z amaretto. Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Zmniejszyć obroty na najniższe gdy śmietanka jest już
W kuchni u Monikimożliwości pieczenia wszystkich 3 blaszek razem, należy upiec osobno 3 bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem; 1 blat bezowy to 2 białka + 100 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu). Ponadto: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę
Kubki smakuwkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy bazyliowy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku i studzimy. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z połową homogenizowanego, cukrem pudrem, ostudzoną kawą i żelatyną. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Rozpuszczamy pozostałą żelatynę. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową
Cynamonowe szczęściepróbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami. *aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka nad i :) ** do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy, śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka Smacznego
Plate of Joysztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z białkami. Na dno pucharków ułożyć jedną warstwę biszkoptów i polać mocną kawą rozpuszczalną wymieszaną z amaretto, tak aby biszkopty były delikatnie nawilżone kawą. Ułożyć 2 łyżki masy jajeczno-serowej, posypać przesianym kakao. Na masę ułożyć znowu biszkopciki, polać kawą
CookYourselfBabeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny(...)mascarponeMasło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach.Czas
Ciastkozercy