masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:173/237)

Ciasto kinder country 296

przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa.  Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej herbatniki  Przygotowanie(...)połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać.  Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników i rozsmarować białą masę. Na niej ponownie ułożyć warstwę herbatników. Warstwa ciemna: Mleczn ą i gorzką

Ala piecze i gotuje
Deser z musem truskawkowym 184

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody(...)lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin

Bullio
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 921

Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180 ° C. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej. Smacznego! — BTW całości samego ciasta bez cukru, dżemu

Ola la LCHF
Tiramisu - dzień na włoska nutę 125

mascarpone. TIRAMISU  Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka 1/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru amaretto lub rumu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do posypania   Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce sera

Bon appetit mon amie
Mleczna kanapka z kremem tiramisu, brzoskwiniami i galaretką. 232

pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.    Na spód batonowy wyłożć  połowę masy następnie pokrojoną w kostkę połowę brzoskwiń, przykryć resztą masy. Na wierzchu

Sama słodycz i szczypta chili
KORZENNE TRUFLE 119

białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie składniki, przełożyć do roztopionej czekolady i wymieszać na gładką masę. Odstawić do lodówki, aby masa stężała, najlepiej na całą noc. Łyżeczką odmierzać porcje masy

Kuchnia w opałach
Bananowe bez pieczenia 213

siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników.  2. Zieloną galaretkę wylewamy na masę bananową, układamy ciasteczka z nadzieniem cytrynowym i wstawiamy do lodówki. Na stężałą

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 196

małymi modyfikacjami (pominęłam mascarpone, dałam więcej twarogu, użyłam biszkoptów i dodałam ciemne kakao), który robiłam już kilka razy i zawsze udawał się znakomicie oraz smakował pysznie. Pracy przy nim 10 minut - zarówno składniki na spód, jak i na masę serową miksuje się tylko do połączenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto jagodowe niebo 234

mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki 36% dodatkowo 1 szklanka jagód Mascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewać mleko. Ubijać aż krem stanie się gęsty. W osobnej misie ubić na sztywno śmietanę. Obie masy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać

Pełny talerz
Deser z musem truskawkowym 148

łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami

Bullio
Malinowy zawijas 135

Masło rozpuszczamy w rondelku. Maliny miksujemy z serem i różaną konfiturą. Mascarpone jest bardzo delikatny, jeśli chcecie, żeby ser był bardziej wyczuwalny, można zamiennie użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy

les mirabelles
Róże naleśnikowe na walentynki 156

szklanką lub foremką wycinamy kółka.  Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej ser mascarpone i cukier puder i łączymy składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 3 lub 4 szt w zależności od tego, jak duże róże chcemy otrzymać. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki, następnie przecinamy je pośrodku. Układamy przecięciem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MUFFINKI CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE 98

mieszamy (użycie miksera jest niepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika.         Polecam eksperymentowanie z muffinami

Kuchnia w opałach
Deser z musem truskawkowym 313

łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami

Bullio
Tiramisu 152

wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.Biszkopty moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy i posypujemy kakao. Tak samo nakładamy drugą warstwę.Wstawiamy do lodówki na kilka

Zakręcony Widelec
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 151

ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami

Mania Gotowania
Ciasto jamajka 554

dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia(...)smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki. Krem śmietankowy: Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe

Ala piecze i gotuje
Muffinki Cherry Coke 163

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy colę, olej, jajko, wiśniówkę i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Do każdej babeczki wkładamy kilka wiśni ze słoika i przykrywamy niewielką ilością masy. Pieczemy około(...)mieszamy aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem wkładamy do lodówki na około pół godziny do stężenia. Do nałożenia kremu wybrałam dużą okrągłą tylkę. Zanim zaczniemy dekorować babeczki trzeba upewnić się

Ciastkozercy
Tort bezowy ze śliwkami 287

mascarpone 200g śmietanki 30% garść orzechów włoskich Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa(...)powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka

https:KKuchniaMniam
Szybki torcik z owocami. 182

pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy(...)wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy

Plate of Joy
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 182

śnieżki + 600 ml mleka  lub 600 ml śmietany 30% Na wierzch: 2 galaretki miętowo jabłkowe kupiłam w KLIK + 700 ml wody 200 ml śmietanki 30% + 250 g mascarpone + 2 łyżki cukru pudru Spód kwadratowej tortownicy (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia .    Wykładam biszkopty. Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się ) Galaretkę niebieską(...)zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie,  mają wyjść  nieregularne warstwy.  Całość odstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie

Takie tam pichcenie
Babeczki choinki 127

ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru(...)czekolady 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez

Słodkie inspiracje
Sernik z mascarpone na spodzie z musli 238

pokojowej. Mascarpone i ricottę miksujemy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku, a na końcu wlewamy śmietanę kremówkę – miksując na wolnych obrotach. W malakserze rozdrabniamy musli na pył. Dodajemy mąkę pszenną i wlewamy rozpuszczone masło. Łączymy składniki w mokrą kruszonkę. Wylepiamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21-22 cm. Wlewamy masę serową(...)Mieszamy, żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na ostudzony sernik. Sernik chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Post Sernik z mascarpone na spodzie z musli pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 374

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2/3 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu

Domowy Smak Jedzenia
Kawowe pucharki (deser na mascarpone) 165

pyszne kawowe pucharki, czyli szybki deser na mascarpone dla wielbicieli kawowych smaków. Delikatny krem, który aż rozpływa się w ustach. Czasem zamiast filiżanki szybkiej kawy z rana lub do damskich pogaduszek, warto przygotować właśnie taki deser. Zapewniam, że zniknie bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA(...)rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski przekładamy serek mascarpone, dolewamy naszą kawę i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier puder do smaku, znów chwilkę miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają

Słodkie okruszki
Ciasto "Kinder Country" bez pieczenia 2291

kremówki ubić na sztywno (można dodać saszetkę śmietan fixu). Dodać serek mascarpone i ubijać dolewając powoli białą czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać płatki (3 szklanki) i wymieszać łyżką.  Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFix) i dodać ją do rozpuszczonej mlecznej czekolady. Wymieszać, aż masa będzie jednolita.  Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach

Mania Wypiekania
Tort Big Trio 183

proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa brzoskwinie w puszce galaretka poziomkowa 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki i proszek

NA MOIM TALERZU
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem 270

proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz  pestki granatu Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Babeczki pomarańczowe 206

kratkę do ostygnięcia. Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku

Trzeci talerz
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 169

przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek

Humanistka w kuchni
Sernik cytrynowy z lemon curd 396

misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty. Gotową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania