masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:165/237)

delicja żurawinowa 175

niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki. U mnie będzie to więc delicja żurawinowa! Ciasto jest(...)rozpuszczenia (nie wolno zagotować!). Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną

6niebo
Tufle kokosowe ( rafaello ) 276

gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać

kolorowotorcikowo
Tiramisu Jack Daniels Honey 234

uzyskania lejącego syropu. 2/ Żółtka ubijamy z cukrowym syropem. Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. 3/ Do schłodzonego syropu kawowego dodajemy Jacka Danielsa mielone migdały i lekko mieszamy 4/ Biszkopty moczymy w kawowo-alkoholowym roztworze i układamy na przemian w szklance z masą zółtkową. Odkładamy zafoliowane tiramisu do lodówki na 2-3godziny.  5/ Wykładamy, posypujemy kakao. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
CIASTO KINDER COUNTRY 240

wystudzić. 200 ml śmietany 36% ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko  łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną

Zrób to smacznie
Rolada orzechowo - czekoladowa 76

delikatnie oderwać papier i zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Trójskładnikowe lody truskawkowe - błyskawiczne 372

zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :) SKŁADNIKI (6 porcji) 400g mrożonych truskawek 150g mascarpone lub jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo 6 wafelków do lodów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim i wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Przy pomocy łyżki lub szpatułki nakładamy lody do wafelków i podajemy. Lody należy zjeść

DefinicjaSmaku
Zawijaski z cukinii i łososia 124

Składniki: 1 cukinia żółta 1 cukinia zielona 100 g łososia wędzonego 1/2 op. serka mascarpone szczypiorek sól   Cukinię pokroić w cienkie plastry, posolić i upiec na grillu z obu stron. Serek zmiksować z łososiem. Szczypiorek pokroić. Na wystudzone plastry cukinii wyłożyć cienką warstwę masy i posypać szczypiorkiem. Zwinąć spiąć wykałaczką

harrisa
Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową. 159

amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Słodkie babeczki 155

miałkim proszku) 1 łyżka kakao (dodałam dodatkowo) Krem: 250ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mus z czosnkiem niedźwiedzim 128

żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki z rozpuszczoną żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, wlać żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno

królestwo garów
Beza z pudrem z czarnej porzeczki i kiwi 179

mąki ziemniaczanej serek mascarpone 2 opakowania 2 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu laska wanilii 1 sztuka kiwi 4 sztuki alkohol 50 ml puder z czarnej porzeczki Bezę ubijamy- mieszamy długo ponad 10 minut w szklanej lub metalowej misie. - mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy ocet i dodajemy mąką ziemniaczaną. Dzielimy powstałą masę na 2 równe części(...)czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z cukrem ( 2 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dodaj też 50-100 ml ulubionego alkoholu. Wyłóż krem na bezę, potem obrane kiwi pokrojone na plasterki. Bezę posypałam pudrem z liofilizowanych

AZgotuj!
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 178

masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 175 st. piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić(...)boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego 500 gr borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wykonanie: W zamkniętej tortownicy

moj przepis na
Tort czekoladowo-kawowy 200

przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 175 st. . Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę(...)wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty. Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, śmietanę zmiksować z serkiem na sztywno, dodać

moj przepis na
Tort bezowy z owocami leśnymi 166

tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka(...)limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną. Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną

Kuchnia bezglutenowa
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 163

ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Krem i dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy(...)ciasteczka i upiec. Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam

Czerwień i błękit
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 153

piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto(...)drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać wiórki, krem czekoladowy i dżem. Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej mleka, dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek lub kokosu). Wyłożyć na spód tortownicy, dokładnie docisnąć

Lekcje w kuchni
Zapowiadany tort 187

śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka lub co Wam przyjdzie(...)Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się bladożółte i puszyste. Dodajemy esencję waniliową, stopione masło, a następnie czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia łączymy, przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy z resztą. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy

Ratunku obiad
Kakaowe naleśniki z serkiem mascarpone 138

przygotowanie takich naleśników. Maluchy i nie tylko będą bardzo zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać(...)długo, aż będzie wystarczająco przesmażone aby go przewrócić. Z drugiej strony smażyć już chwilkę. W ten sam sposób usmażyć pozostałe ciasto. Przykryć naleśniki, żeby nie ostygły. Nadzienie, serek mascarpone, śmietanę i banana wymieszać. Banana lekko zmiażdżyć za pomocą widelca. Doprawić cukrem do smaku. Na każdym naleśniku rozłożyć serek i złożyć naleśnik w dowolny sposób. Posypać cukrem pudrem, można polać rozpuszczoną

Kuchnia Pokoleń