łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Różne smaki w kuchnisprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :) Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracochłonna. Biszkopt nie popęka, jeśli masa nie będzie ani za rzadka, ani za gęsta. Nie możemy go też piec zbyt długo, aby za bardzo nie wysuszyć. Zawijanie jest proste, a krem przygotujemy w kilka chwil. Składniki(...)formę 33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: - 2 jajka - 2 łyżki zimnej wody - 75 g cukru - 50 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 1 opakowanie serka mascarpone - 100 g śmietany 30% - 40 g cukru pudru - 20 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut. Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tarty i ozdabiamy krojonymi truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjeszklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż(...)cukrem i ekstraktem.Dodaj po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.W osobnej misce porządnie wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mieszankę do jajek z olejem.Zmiksuj masę dokładnie, ale krótko.Następnie rozlej ją po połowie do dwóch tortownic.Piecz spody przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij tortownice z piekarnika i pozostaw brownie do ostygnięcia.FRUŻELINA MALINOWA:W garnuszku
Słodko-Słony Świat Ilonywysokości formy z masą serową). Możecie także wypełnić keksówkę wrzątkiem i ustawić ją na dolnej kratce w piekarniku. Dzięki tym zabiegom sernik będzie idealnie równy i gładki. SKŁADNIKI: SPÓD 180-190 g ciasteczek (maślanych, deserowych) 50 g roztopionego masła SERNIK / wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru(...)termoobiegu). Do dzieży miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Krótko miksujemy na średnich obrotach miksera - tylko do połączenia składników. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, kolejne wbijając dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
cool and mintyłyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem(...)jogurt naturalny oraz masę kakaową. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do papilotek (najlepiej podwójnych) do 2/3 wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. (Kontrola czy rosną:)) Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier puder i serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Nakładamy na wystudzone babeczki i posypujemy posypką
Kolizje Smakówłyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez około 3-5 minut na średnich obrotach, aż powstanie jasna, kremowa, w miarę jednolita masa. Zmniejszyć obroty na niskie i wbić jajko, zmiksować(...)miseczce, szybko zamieszać i dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu
Malinowo w kuchniłyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka 350 g serka homogenizowanego (naturalnego) 5 łyżek cukru pudru 500 g mascarpone 1 biała czekolada (90g) + 3 łyżki mleka 1 czekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka 2 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki gorącej wody(...)gotujemy mleko - zagotowane wlewamy do żelatyny i całość mieszamy - odstawiamy. Do miski wkładamy serek homogenizowany, cukier puder i mascarpone - miksujemy. Wlewamy ostudzone mleko z żelatyną - miksujemy. Czekolady (każdą osobno) rozpuszczamy w taki sposób jak wyżej ale dodaj 3 łyżki mleka. Masę z miski dzielimy na 2 części - do pierwszej wkładamy białą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach
Alutka-Gotujemąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek(...)powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem. Krem marcepanowy Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu. Przygotowanie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz
Food Squarepomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki
Alutka-Gotujeumyć i osuszyć na sitku. Blenderem rozdrobnić truskawki z sokiem z cytryny i cukrem, pod koniec dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Banana rozdrobnić blenderem z sokiem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do masy bananowej. Do foremek wkładać najpierw część bananową, a następnie część truskawkową i wsunąć równo po środku patyczki. Foremki
Kuchcik gotujeokoło 25 sztuk) 120g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 70g cukru 40g masła/margaryny 30g serka mascarpone 1 jajko Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto jest lekko lepiące się - takie ma być.) Masę schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Di gotujeowocowy i wg życzenia czteroletniej jubilatki udekorowany tęczowo... Zdecydowałam się na jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną (z tego przepisu , tyle, że z podwójnej porcji) . Wierzch za to udekorowałam kremem na zasmażce oraz moją ulubioną masa cukrową . To chyba najbardziej procochłonny tort, z jakim miałam do tej pory do czynienia. Samo barwienie masy
6niebokōniec wciepcie do ni 2 łeżki cukru pudru. Szokolada łozpuśćcie w jaki misce nad wrzōntkym i wymiyszejcie ze mascarpone. Tera do tego dodołwejcie pomału szlagzany [35] i fajnie wymiyszejcie. Fertich. Jak biszkopt łochōdnie, to go przekrejcie. Do środka dejcie [36] masa ze jagōdkōma, przikryjcie drugōm połōwkōm i zarozki [37] posmarujcie boki kryjmōm, to niy wypłynie Wōm ta masa ze środka
Chop w kuchni