Beza: 5 białek z dużych jajek 280 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżka mąki krupczatki 1/2 laski wanilii 1 szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 2 duże łyżki śmietany 18% lub 30% 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce do dekoracji ( tu: granat) listki mięty ( opcjonalnie -> tu: mięta cytrynowa(...)Bezę susz 2h. 8. Po 2h wyłącz piekarnik i uchyl od niego drzwiczki, aby beza mogła studzić się powoli. Krem: 1. Mascarpone, śmietanę, kakao i cukier połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy. 2. Wykładaj na upieczoną i wystudzoną bezę. Całość udekoruj owocami i listkami mięty. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu(...)zostawić trochę na wierzch do ozdoby, np. wyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki
sama złodyczpołowy składników.Bardzo kruchy i rozpływający się w ustach. :-) Składniki: 500g ciemnej czekolady (zazwyczaj jest to 5 tabliczek) 300g mlecznej czekolady (zazwyczaj są to 3 tabliczki) 500g serka mascarpone 9 łyżek cytrynówki (lub zwykłej wódki) 300g herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód(...)coś ciężkiego i na pół godziny wstawiamy do lodówki. UWAGA! Herbatniki trzeba naprawdę mocno "zbić", żeby spód nie był zbyt kruchy. Masa truflowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W tym czasie w misce miksujemy serek mascarpone z alkoholem oraz dwiema łyżkami soku z cytryny. Kiedy czekolada przestygnie, stopniowo dodajemy ją do serka, cały czas miksując. Gładką masę
kuchnia do kwadratumascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: garstka jeżyn Wykonanie: białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i błyszcząca(...)cytryny i gotować 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Wlać do dzbanuszka mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczególnie na zbliżający się Dzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu oreo 70 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa(...)formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. 700 g truskawek umyć, usunąć szypułki i zmiksować (powinno wyjść ok. 600 ml musu). Za pomocą miksera dokładnie wymieszać wszystkie składniki na masę serową, następnie przelać ją do przygotowanej tortownicy. Formę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu
Domowa Cookierenka Agimiędzyczasie oglądacie dobry film.... Łatwo wtedy o kuchenną katastrofę;) Składniki: Spód: 100 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów 60 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka cukru(...)minut, wyciągamy i studzimy. W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, ziarenka wyskrobane z wanilii i śmietanę. Miksujemy, wbijamy po jednym jajku, ale uwaga! miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, bo wtedy mocno wyrośnie, a następnie opadnie, pękając przy okazji. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Łyżeczką nakładamy na powierzchnię
Smakowity Blog Kulinarnysernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania) 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu
Mania Gotowaniaprzepis. Składniki: ok 20 dkg truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone
Za drzwiami kuchnijako pierwsze! W tym tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę" . Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi :) składniki: krem biały: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szkl mleka w proszku krem ciemny: 200 ml śmietany kremówki 150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka) ponadto: ok 200 g herbatników maślanych 3 szkl prażonej pszenicy(...)schłodzić. Herbatniki połamać na kawałki, częścią wyłożyć dno tortownicy (moja 26 cm) . Kremówkę przeznaczoną na jasny krem ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i mlekiem w proszku (tylko do połączenia składników) . Dodać 2,5 szkl płatków, wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch. Następnie wyłożyć drugą część herbatników. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić na puszysty krem, wyłożyć na wierzch ciasta
6nieboserka mascarpone (użyłam Piątnicy) 2 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki e kstraktu cytrynowego 1 łyżeczka spirytusu, lub wódki lub octu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam jajka, żółtko i cukier. Zmiksowałam. Nie przerywając miksowania do ubitych jajek dodawałam partiami serek mascarpone. Dalej ubijałam do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy jajeczno
Kuchnia u KrysiTrufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na około 15 sztuk 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki kakao 200 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Do szklanki wsypujemy kawę(...)uzyskania konsystencji bułki tartej, możemy je również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmiksowane ciastka wsypujemy do miski, zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w dużej ilości kakao. Tak przygotowane trufle
Smakowite Daniaużyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty(...)skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM
Mała Cukierenkaminut by kajmak się roztopił. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym
Garnkowe fanaberiedosłownym znaczeniu oznacza "poderwij mnie". Gwarantuję Wam, że mój uproszczony przepis na ten specjał poderwie Was do gotowania. :) Nie używam surowych jajek i mascarpone, a jedynie śmietanki i jogurtu, dzięki czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze
Cooking Monsterkąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy z mascarpone, by składniki dokładnie się wymieszały. Tak przygotowaną masę przekładamy na 1-2h do lodówki. Po tym czasie za pomocą łyżeczki nabieramy schłodzoną masę i szybko tworzymy zgrabne, lub mniej, kuleczki (musimy robić
Be Fit Be Strongnaparu z kawy (z 3 łyżeczek) Wafle obłożyć mokrymi ściereczkami kuchennymi, żeby zwilgotniały i łatwiej było je zwinąć. Żelatynę rozpuścić w naparze z kawy. Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając napar kawowy z żelatyną. Masa powinna być puszysta i z ociąganiem spływać z widełek miksera. Na waflach rozsmarować masę, zostawiając małe marginesy po bokach
Weekendy w domu i ogrodziewafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami i miętą
Z miłości do słodkościśmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem Grenadina i nakładamy maliny. Czynność tą powtarzamy. Samą górę zdobimy maliną i listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniowsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć
DefinicjaSmakutężejącą galaretką(jeśli tortwonica nie jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj znów kupiłam pół kilo malin w bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, następnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę
zabawa smakiemszaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone i dokładnie mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy, odłkadamy do lodówki na 10min. Z masy formujemy kulki i wsadzamy do lodówki na 20min. Przygotowujemy polewę czekoladową. Końcówki patyczków maczamy w polewie i nabijamy
upichconakrakersów (np. Lajkonik) 100 g masła orzechowego 50 g rozpuszczonego masła 40 g brązowego cukru (opcjonalnie) Krem: 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone 75 g masła orzechowego 5-6 łyżek masy krówkowej Czekoladowy krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g mlecznej czekolady, posiekanej 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Dodatkowo: 1 duży banan Przygotowanie: Krakersy umieszczamy
Mania Gotowaniawspomnień z moich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu(...)podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cynamonu25 g orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami
Wypisz Wymalujcukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wsypujemy Ziarenka.5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy mieć w wysokich
Wypisz Wymalujsztywną pianę, a żółtka ubijamy na parze wodnej, także z 1/3 cukru do białości. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy
Kuchnia Łukasza