masa do tortu - 6951 przepisów (strona:380/464)

Makowo-wiśniowa fantazja 96

Wykwintne i bardzo pyszne ciasto. Makowy wilgotny blat, warstwa wiśniowej frużeliny, biszkopty nasączone w kawie pomiędzy dwoma kremami . Całość komponuje się wyśmienicie i smakuje po ukrojeniu niczym najlepszy tort. Wykonanie nie jest jakieś mocno czasochłonne a smak wciągający! Bardzo polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym   Kuchnie Świata Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna(...)zimnym prosto z lodówki serkiem mascarpone wsypać cukier puder i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu. Chwilę przed końcem miksowania dodać pastę z wanilii.   Całość zmiksować.   Masa czekoladowa: Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Serek mascarpone należy wyjąć z lodówki   parę godzin przed robieniem kremu, (gdy połączymy zimny serek z miękką nutellą krem

Wanilia i Kardamon
Torcik Nesquik 126

  Sympatyczny torcik zdobiony kuleczkami Nesquik. Ciekawa propozycja na urodziny naszych najmłodszych ale również, jako ciasto na inną uroczystość. Ciemny biszkopt przełożony mocno czekoladowym kremem budyniowym

gotuj ze mną
Czekoladowa rolada z dulce de leche 141

Dawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem . Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto

codojedzenia
Czekoladowy deser w chmurach 195

Deser który jest prosty i rozpływa się w ustach. Dzięki czekoladowym chmurom możemy przenieść się w obłoki smaku. Dla wszystkich mam z okazji waszego święta ten

wesoła kuchnia
Chocohotopots by Nigella 124

Umieszczam w zasadzie dla porównania z tym przepisem Gordona Ramsay’a . Bo konsystencja, smak bardzo porównywalny, wykonanie trochę inne. Ale porównując styl gotowania Nigelli Lawson

gutfut
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 157

Tort, który po prostu zaskakuje.  Nie tylko wyglądem, ale i idealnie zbalansowanym  smakiem z niewyobrażalną ilością czekolady.  Wiadomo, że żaden inny produkt nie potrafi tak poprawić humoru jak ona. Dodając do tego Whisky, smak "koli" i jakość produktów Delecta... Bardziej od serca z takim składem chyba już upiec i zrobić się(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 257

dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany(...)się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka.  Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić

Zgrabne Gotowanie
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 174

możliwe -  w delikatnym momencie, gdy wahasz się uczciwie i nie ustawiasz z góry ramion wagi. Są takie dni, gdy tak mało brakuje, by.  Mało brakowało, a byłby tort czekoladowy... Ale właśnie wtedy, gdy niemal wszystko było gotowe poczułam " to takie lekkie coś". Co by było, gdyby zamienić brąz na zieleń? Są takie dni, gdy mieszamy w codziennych rytuałach(...)matcha - u mnie zmieszana z imbirem /ilość do smaku/ Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka razem z mlekiem i stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, by powstała gładka masa. Odstawić do przestudzenia na ok. 5 minut. W tym czasie ubić na sztywno pianę z białka oraz w osobnym naczyniu kremówkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko i energicznie ubić

KUCHARNIA
Brownie z jagodową śmietanką 143

Te ciasto to istny obłęd smakowy. Wilgotne, mocno czekoladowe brownie przełożone lekkim i puszystym kremem w formie jagodowej pianki. Polecam do kawy! Biszkopt brownie: 60 ml

VioletoweKucharzenie
Ciasto Łabędzi puch 167

Łabędzi puch to ciasto, które robiłam już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu

Di gotuje
Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni 119

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek

Di gotuje
Torcikowe ciasto z owocami 203

Naprawdę coraz rzadziej piekę. Zaczyna mnie to trochę przerażać, bo przecież pieczenie to moja pasja, kocham to. Niestety, doba nie jest z gumy, a kiedy wracam

Cakes By Kejt
Wegetariańskie burgery z hummusem 128

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Baba a`la Rotszyld 125

roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa, w 365 obiadów za pięć złotych, pisała o takiej babce : „W pierwszorzędnej restauracyi hotelu Brühla, na wielkiej uczcie weselnej, podano nowość. Zamiast tortu hiszpańskiego lub kremu, wniesiono ogromną babę – babę z ciasta drożdżowego , ale nie zwyczajnego, lecz gęsto natartego, zwanego piaskowem. Cała baba była wydrążona w środku o tyle, że tylko powierzchnia została nietknięta i napełniona bardzo(...)cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) polewa : 100 g czekolady deserowej, 50 g masła 200 g mąki zaparzyć 200 ml gorącego mleka. Dokładnie mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Odstawić do wystudzenia. Drożdże zalać 50 ml letniego mleka (można tego nie robić, ja preferuję moczenie suchych drożdży przed użyciem). Jeżeli mamy świeże drożdże należy przygotować rozczyn: drożdże

królestwo garów
Torcik agrestowy na zimno 120

Szybki torcik agrestowy na zimno , bez pieczenia. Do zrobienia gdy mamy dojrzały piękny agrest. Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas

królestwo garów