Najpierw nie chciało mi się straszliwie i marzyłam żeby ktoś dla mnie specjalnie upiekł tort na urodziny. Później zachciało mi się obłędnie wyglądającego tortu z telewizyjnego programu "Bake of ale ciacho" ale gdy zobaczyłam na liście składników prawie 2 kilo cukru, odechciało mi się. Następnie nie miałam pomysłu, a gdy zaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło(...)się roztopi. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie mieszając dodajemy je partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy. Ptysie: pół szklanki wody 40 g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka
Cynamonowe szczęścieskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzenialekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację we dwoje, a i na śniadanie też zostanie Może również stanowić świetny krem do przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki(...)owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej odmrażać), zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o 1/3. Zblendować na gładką masę, która będzie przypominać w konsystencji gęstą kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców, wyłączyć
moj przepis naTa kombinacja smaków jest zakazana dla osób na diecie, bo uwierzcie nie oprzecie się pokusie i z postanowień noworocznych nic wam nie wyjdzie. To idealne ciasto
gutfutPo prostu uwielbiam weekendowe aktywności. Wspólny wypad za miasto albo do jakiegoś miasta, gdzie warto coś zobaczyć. Może popołudniu, w drodze powrotnej
W kuchni Karmel-itkipasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis naBardzo prosty do wykonania torcik kawowy z niewyszukanych składników. Sprawdzi się na uroczystościach ale też może być smacznym dodatkiem do weekendowej kawy. Biszkopt blaszka o średnicy
Andzia Pichciktórego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie schodzi duża ilość żółtek, a białką pozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki: Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek(...)spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSerniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie
Kuchnia w czekoladziejajka. Do suchych składników dodajemy mokre, startą cukinię i aromat pomarańczowy. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (krótko, nie wolno mieszać za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy łyżką (nie napełniamy foremek do końca, babeczki rosną). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności(...)każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkipodniecającego. I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza. Chcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta(...)ogrzewać masło z cukrem na średnim ogniu do momentu aż cukier się roztopi - można od czasu do czasu mieszać. Trzymać dalej na ogniu ok. 5-6 minut, aż masa nabierze lekko karmelowego odcienia. W tym momencie zdjąć z ognia. Figi przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać
KUCHARNIAglutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. Masa Harina to mąka kukurydziana bardzo miałka, przesiana i wzbogacana w związki wapnia, z której robi się tortille.Mąka z prosa, jest bogata w białko, witaminy i sole mineralne, ale ma niewielką(...)zostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału. Typy mąk i zastosowanieMąka typ - 400( tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka
NaKońcuJęzykaDeser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo
Via Gustodomowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką. Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze szybciej... A w sezonie(...)puder i włączamy prędkość 7 na 2 minuty. Po minucie dodajemy ostudzoną, ale płynną żelatynę, a 15 sekund przed końcem czasu zmniejszamy prędkość do 3 i wrzucamy kolorowe galaretki. Masa szybko tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy, układamy owoce. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny
Kuchnia w czekoladzie