gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane(...)łyżką cukru, wlać całe mleko i wsypać 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na
moj przepis namojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na
moj przepis nakształcie Księgi komunijnej. Przyznam, że trochę się obawiałam czy podołam temu zadaniu, jednak okazało się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo(...)budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj ) i zrobionymi z niej ozdobami
Z miłości do słodkościCzekolada, pomarańcza i świeża żurawina – ostatnio jestem naprawdę zakochana w tym połączeniu. Dziś mam dla Was pyszny, aromatyczny torcik, który przygotowywałam z myślą o urodzinach
Ciastkozercykrem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt: 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym(...)sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut
Opowieści z piekarnikaprzez trzy dni... Poza tym siostra C. wraz z małżonkiem postanowili wyprawić wspólne urodziny, a że przez ponad trzy tygodnie nic nie piekłam zawzięłam się, i przygotowałam tort. Taki porządny, z marcepanowymi dekoracjami i kremem maślanym. Pokażę Wam go przy innej okazji. A wczoraj wróciłam do pracy. Oj, ciężko było wstać o wpół do czwartej nad ranem... Szczególnie(...)się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona :) Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis naNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and mintyjuż wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty.Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween(...)CZEKOLADY:W metalowej miseczce umieszczamy żółtka i odrobinę śmietanki , kładziemy na garnku z delikatnie gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody! ).Mieszamy drewnianą łyżką kilka minut aż masa zgęstnieje , zdejmujAemy z garnka i dodajemy posiekane masło i posiekaną czekoladę.Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, odstawiamy.Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane
moj przepis namojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane
moj przepis naDwukolorowa babka piaskowa. Babka wielkanocna nie tylko na Święta. Dwukolorowa babka piaskowa Tę pyszną i wilgotną babę piaskową możecie zrobić nie tylko na Święta, ale
Z Kuchni Do Kuchnimojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis naPyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;) Jako, że mamy
Kulinarna (nie)codzienność