Czekoladowa rolada 161Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicja
Romantyzm do jedzenia, czyli przecier różany 208regularnie, najwyżej dwa razy w tygodniu... Wszystko przez to, że na głowie mam nie tylko pracę (przypominam, że sezon ślubny w pełni, niemal co weekend przygotowujemy więc przynajmniej jeden tort weselny), ale też własne, zbliżające się wielkimi krokami, wesele. Dzisiaj na przykład po południu idziemy na próbną kolację; szczerze mówiąc, już nie mogę się doczekać. Po pierwsze, szef kuchni wygląda(...)cukru 2 łyżki soku z cytryny Płatki przepłukać zimną wodą, osuszyć, odciąć białe końcówki. Włożyć do makutry razem z cukrem, ucierać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać sok z cytryny, ucierać jeszcze chwilę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Poza różami, w kuchni króluje u mnie czarny bez. Klasyczny syrop ciągle przede mną
Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 283Na Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9
W kuchni Karmel-itki
Czekoladowy torcik z melasą 212O ile terapeutyczne działanie czekolady jest wszystkim znane, o tyle jej połączenie z melasą to prawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta
Roślinna - blog wegański
Proste desery z jadalnymi kwiatami 128Wiosna to dla mnie magiczny czas. Wszystko budzi się do życia, rośliny kwitną, zachwycają swoim pięknem. Na straganach pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Ale jeśli chodzi
Mienta blog
Pavlova z chrupiącym czekoladowym kremem 135Z ciekawości zajrzałam do zakładki "o mnie" . Tam Hania ciągle ma 8 lat, a Franek 4. Najwyższa pora zrobić aktualizację, bo za nami właśnie 11 urodziny
bistro mama
Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. 196Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. Czas na… kawę i coś słodkiego. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach
Słodkie okruszki
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 231wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady(...)mieliśmy czasu w niej stać. Co kilkanaście minut z cukierni wychodziła panienka, zapraszając kolejnych klientów do środka. Czy warto? Być może sprawdzę następnym razem. Jedno jest pewne - torty robią tam niesamowite. Następnie udaliśmy się do Tivoli, gdzie wspólnie z pozostałymi grupami zjedliśmy obiad, żeby później oddać się swawoli. Jak już pisałam - tego typu miejsca wyzwalają we mnie wewnętrzne dziecko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 375Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 379niskich obrotach. Do lekko przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy. Każde kolejne jajko wbijamy zawsze dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą(...)ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree
Karo in the Kitchen
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 457wpisów na temat tradycji świątecznych. Zaś tegoroczny sezon zaczniemy od smakowitego przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto(...)następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę
Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na zimno z mango i jagodami 188Kiedy i jak? Franka nie było na świecie nawet. To jest dla mnie taki kawał czasu, że ho ho! Pamiętam jak dziś pierwszy tort, który opublikowałam na blogu. Tu link... 21.05.2011 rok. Pisałam już kiedyś, że blog otworzył mi wiele drzwi i nowych możliwości. Nigdy jednak nie skorzystałam z wszystkich na sto procent. Zawsze traktowałam to jako dodatkowe hobby(...)przesypujemy do mocniejszego worka i tłuczemy wałkiem do ciasta na malutkie kawałeczki. Przesypujemy do miski. Dodajemy stopione masło i cukier puder. Mieszamy i wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa z mango: 600 g twarogu sernikowego (z wiaderka, miałam włoszczowski) 200 g śmietanki
bistro mama
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 231sporo kilometrów, C. ustalił ze swoimi rodzicami, że dużo wygodniej będzie zaprosić wszystkich do nich, my tylko przyniesiemy poczęstunek. I kiedy już wszystko zostało dokładnie zaplanowane, łącznie z tortem, okazało się, że w środę wypada pierwszy dzień w nowej pracy C... Trochę głupio byłoby wszystko odwoływać, w związku z tym zostanę, po raz pierwszy, sam na sam z całą jego(...)beza całkowicie wystygnie.Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 70 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać bawrnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Number cake – prosty i efektowny torcik urodzinowy 133Number cake Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny torcik urodzinowy. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie
Blog z Apetytem