masa do tortu - 6951 przepisów (strona:372/464)

Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 197

Tort, który po prostu zaskakuje.  Nie tylko wyglądem, ale i idealnie zbalansowanym  smakiem z niewyobrażalną ilością czekolady.  Wiadomo, że żaden inny produkt nie potrafi tak poprawić humoru jak ona. Dodając do tego Whisky, smak "koli" i jakość produktów Delecta... Bardziej od serca z takim składem chyba już upiec i zrobić się(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 303

dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany(...)się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka.  Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić

Zgrabne Gotowanie
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 219

możliwe -  w delikatnym momencie, gdy wahasz się uczciwie i nie ustawiasz z góry ramion wagi. Są takie dni, gdy tak mało brakuje, by.  Mało brakowało, a byłby tort czekoladowy... Ale właśnie wtedy, gdy niemal wszystko było gotowe poczułam " to takie lekkie coś". Co by było, gdyby zamienić brąz na zieleń? Są takie dni, gdy mieszamy w codziennych rytuałach(...)matcha - u mnie zmieszana z imbirem /ilość do smaku/ Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka razem z mlekiem i stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, by powstała gładka masa. Odstawić do przestudzenia na ok. 5 minut. W tym czasie ubić na sztywno pianę z białka oraz w osobnym naczyniu kremówkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko i energicznie ubić

KUCHARNIA
Brownie z jagodową śmietanką 223

Te ciasto to istny obłęd smakowy. Wilgotne, mocno czekoladowe brownie przełożone lekkim i puszystym kremem w formie jagodowej pianki. Polecam do kawy! Biszkopt brownie: 60 ml

VioletoweKucharzenie
Ciasto Łabędzi puch 215

Łabędzi puch to ciasto, które robiłam już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu

Di gotuje
Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni 180

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek

Di gotuje
Torcikowe ciasto z owocami 239

Naprawdę coraz rzadziej piekę. Zaczyna mnie to trochę przerażać, bo przecież pieczenie to moja pasja, kocham to. Niestety, doba nie jest z gumy, a kiedy wracam

Cakes By Kejt
Wegetariańskie burgery z hummusem 182

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Baba a`la Rotszyld 166

roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa, w 365 obiadów za pięć złotych, pisała o takiej babce : „W pierwszorzędnej restauracyi hotelu Brühla, na wielkiej uczcie weselnej, podano nowość. Zamiast tortu hiszpańskiego lub kremu, wniesiono ogromną babę – babę z ciasta drożdżowego , ale nie zwyczajnego, lecz gęsto natartego, zwanego piaskowem. Cała baba była wydrążona w środku o tyle, że tylko powierzchnia została nietknięta i napełniona bardzo(...)cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) polewa : 100 g czekolady deserowej, 50 g masła 200 g mąki zaparzyć 200 ml gorącego mleka. Dokładnie mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Odstawić do wystudzenia. Drożdże zalać 50 ml letniego mleka (można tego nie robić, ja preferuję moczenie suchych drożdży przed użyciem). Jeżeli mamy świeże drożdże należy przygotować rozczyn: drożdże

królestwo garów
Torcik agrestowy na zimno 164

Szybki torcik agrestowy na zimno , bez pieczenia. Do zrobienia gdy mamy dojrzały piękny agrest. Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas

królestwo garów
Torcik Pavlova 177

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka

moj przepis na
Torcik miodowiec 216

Kolejny miodowiec w mojej kolekcji. Tym razem w formie torcika. Cztery miodowe blaty posmarowane powidłami i przełożone kremem z kaszy manny,całość wykończona czekoladą.   

Kolorowa kuchnia Elki
Co by tu upiec na niedzielę? 202

posypałam pestkami granatu. Czerwony kolor granatu wprowadza w przedświąteczny nastrój. O tej porze pachnie u mnie w domu czekoladą i szafranem. Dla mnie świąteczne wypieki to makowiec , sernik , czekoladowy tort i szafranowe ciasto . Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe . Ciasto czekoladowe z bezą jest niesamowicie czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Do bezy dodałam pistacje(...)papierem do pieczenia. Papier powinien lekko wystawać ponad brzeg foremki. Rozpuść masło w rondelku i dodaj pokrojoną czekoladę i golden syrop. Mieszaj aż czekolada się. Do lekko przestudzonej czekoladowej masy dodaj całe jajka, sól i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę na dno formy i wygładź powierzchnię. Ubij pianę z białek

codojedzenia
Makaroniki francuskie 221

Przerażały, a jednocześnie czułam rosnącą zazdrość. Prowadzenie bloga, gotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach pozwoliły mi nieco potwora cukierniczego oswoić, nie na tyle jednak, żeby zacząć produkować wymyślne torty i miliony ciasteczek. Jednak było coś, co stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia(...)pianę, ale anim zaczniemy, to gotujemy syrop – 130 g cukru z wodą. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118° C, dodajemy go do białek, cały czas ubijając do momentu, aż masa wystygnie do temperatury około 40 stopni, na tym etapie możemy wlać odrobinę barwnika spożywczego. Odrobinę! Mi ręka drgnęła i zamiast słodkich, różowych makaroników, mam kolor purpury papieskiej. I tak, mój

ladykitchen
Torcik Pavlova 245

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania