łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę i posmarować nią spód tortownicy o średnicy 20cm. Tortownica powinna być nierozkładana, bez wyjmowanego dna, jako jeden kawałek (inaczej podczas pieczenia może wypłynąć
Mała Cukierenkacukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę(...)pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony biszkopt (nie należy go studzić) i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wierzch sernika posmarować dżemem ananasowym i ozdobić płatkami kokosa. Przepis
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciągle mieszać obroty 6 i dodawać co chwilkę po jednym jajku dodać sok ananasowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Za pomocą kołpystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Wymieszać ciasto czas 1,5 minuty, obroty 6 reszta jak przy normalnym wykonaniu ciasta Wylać ciasto na masę z karmelem i owocami. Zrobić to delikatnie, i wyrównać powierzchnię. Pieczenie – piec w nagrzanym(...)ciasta od formy, położyć talerz na górę blaszki. Szybkim ruchem odwrócić blaszkę tak żeby ciasto spadło na talerz. Ciasto po angielsku nazywa się – Pineapple upside down cake, czyli ananasowe ciasto do góry nogami Polecam
Kuchnia Pokoleńpodprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym. Składniki na biszkopt 5 jajek ¾ szklanki cukru ¼ szklanki maki ziemniaczanej ¾ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Gdy masa stanie się lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały(...)łyżeczka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych, posypka dekoracyjna o smaku ananasowym Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy zmiękną rozdrobnimy je na papkę i dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem z cukru i wanilii. Zmniejszamy ogień i dodajemy masę kokosowa. Gotujemy całość ok 2 minut-do zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną
Kasia i jej kobiecy światdekoracji, a pozostałe owoce kroimy na drobniejsze kawałki. W dużej misce miksujemy śmietaną z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny. Masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki soku ananasowego i mieszamy całość mikserem. Dodajemy pokrojone ananasy i całość mieszamy łyżką. Gotowy krem wykładamy na najniższy blat tortu. Przykrywamy blatem środkowym. Do drugiej
Trzeci talerztwarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej margaryny15 dag cukru2 łyżki cukru waniliowego75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy)2 kisiele ananasowe (lub inne)Sposób wykonaniaMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Mix smakubanana oraz świeżego banana i miksujemy dolewając tak mało mleka jak się, aby jednocześnie owoce się rozdrobniły i utworzyły gładką masę. Masę przekładamy do szklanek i posypujemy rozmrożonymi jagodami albo innymi ulubionymi owocami. Smacznego! Artykuł Ananasowy deser lodowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plodkrawamy od boków tortownicy i kroimy na trzy blaty. Nasączamy każdy blat i rozsmarowujemy masę. Na końcu cały tort kokosowy smarujemy resztą masy – boki obsypujemy wiórkami kokosowymi lub obkładamy płatkami kokosa. Wierzch wyrównujemy i układamy kwiaty ananasowe. Tort kokosowy chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Post Tort kokosowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakujakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi! Serdecznie zapraszam! TORT ANANASOWO- KOKOSOWY SKŁADNIKI 1. BISZKOPT (mała tortownica) - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru(...)ANANASOWO - BUDYNIOWY: - 350 ml soku ananasowego - 3 łyżki kremu lemon curd - 1/2 kostki masła - 3 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej - łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: W rondelku zagotuj 200 ml soku z masłem i lemon curd. W miseczce wymieszaj 100 ml soku, z mąką i żółtkami. Rondelek zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw
SMYKWKUCHNIciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder do smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl(...)Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 min w 180*C. 3. Galaretka ananasowa: Żelatynę wsypać do kubka lub rondelka, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Ananasy wraz z zalewą dokładnie zmiksować. Żelatynę podgrzać
Kto ugości moich gości?tych „doskonałości” – pieczonych, robionych na zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie(...)Następnie wierzch polewamy lukrem ananasowym (cukier puder utarty z częścią zalewy, w której były ananasy w puszce oraz łyżką soku z cytryny). Gdy lukier lekko zastygnie brzegi sernika ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki. Tuż przed podaniem na serniku układamy kwiaty zrobione z ananasa . UWAGI: 1. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową
mojewypiekiinietylkośmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy
Mix smakujakiś czas, aby nie powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę
W kuchni Karmel-itkifistaszkami Goplana 1 duży wafelek o smaku kokosowym Ponadto: 1 słoiczek dżemu ananasowego 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać(...)ostudzenia. 2. Krem: Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć. 3. Przełożenie: Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu
Kuchnia w czekoladziePuszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)dwóch partiach dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180 º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 3/4 szklanki
Anielskie wypieki