pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować(...)Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
Słodki ZakątekTakie placuszki mogą zjeść nawet osoby które chcą trochę zgubić kilogramów. Nie trzeba jeść tylko ” trawę” Czasami można pozwolić sobie na małe szaleństwo. Ananasy
Kuchnia PokoleńAnanasy – nie wiem jak Wam , ale mi na samą myśl cieknie ślinka!Zawsze zajadam się nimi z przyjemnością i nie ważne czy są to ananasy
Ostra na Słodkokremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!Szybki , smaczny i łatwy!Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!SKŁADNIKI(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.KREM :Proszek budyniowy mieszamy z mąką
Ostra na Słodkobardziej znanych amerykańskich klasyków. Ciasto przerosło moje oczekiwanie, nie tylko wygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych(...)łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i smażymy go na złoty kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na dnie
Mania Gotowaniabardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Potem połącz w jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź
codojedzeniaSzaszłyki z polędwiczek wieprzowych Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone(...)Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili. Szybkie szaszłyki z szynką
Kuchcik gotujepotrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami. 'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake' Składniki: - 1 puszka ananasa - 1 jajko - 60g jogurtu naturalnego - 120ml mleka - 175g masła (60g+115g) - 210g mąki pszennej - 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól). W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlać do sypkich składników. Dodać rozpuszczone masło i trzepaczką dokładnie wymieszać. Masę przelać na plastry ananasa. Wyrównać. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C . Piec 40 minut do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na 10minut. Następnie, przykryć
CookYourselfskórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki(...)proszek do pieczenia, sodę oraz kawę zbożową lub kakao. Dosyp cukier i cukier waniliowy, a następnie wymieszaj łyżką całość. Jajka lekko roztrzep w drugiej misce, dodaj mleko i połącz. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składkami, dodaj rozpuszczone masło i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpachelki. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj czekoladę oraz skórkę otartą z jednej
nietylkopasta.plDawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)wymieszać. Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować. Ciasto: Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około
Ala piecze i gotujesztywne, są gotowe. Pomysł widziałam na wielu blogach, podobno wymyśliła je Martha Stewart. Nie wiem, nie doszukiwałam się źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny.Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka(...)potem mogą zacząć łapać wilgoć).Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki znalazłam pierwszą zieloną kuleczkę. Wszystko aż kipi setką odcieni zieleni, zaskakuje intensywnością barw i kusi, żeby zrywać(...)wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW Polsce kończy się długi weekend a u ans pogoda wariuje. Jak nie sztormy i deszcze to grad i śnieg. Wczoraj miałam niesamowity widok za oknem
ciastkarnia na kruchym spodziepudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola i cukrem pudrem. Pozostawi ć do zagęszczania w chłodnym miejscu. Na płat ciasta wyłożyć dżem ananasowy ,na to maliny z likieru,oraz ubita na sztywno śmietankę . Na to wszystko ułożyć druga część ciasta ,posypać migdałami i cukrem pudrem . Ale można i bez tej drugiej części ciasta
w mojej kuchnipanujących temperaturach za oknem... lody lody dla ochłody... to jest to ! Na blogu znajdziecie również inne przepisy na lody: Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe. Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy
Kulinarne przygody Gatity