omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. 9. Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 10. Mocno jabłkowa i zdrowa owsianka śniadaniowa z olejem kokosowym
Słodkie okruszkipiekarniku udka to chyba najwspanialsze danie z kurczaka ,pełne aromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNuggetsy w płatkach kukurydzianych to świetna przekąska, idealny dodatek do sałatek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldimbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę
sierotka maRysia w kuchnipieke w rękawie, wcześniej je marynując. Tym razem postanowiłam to zmienić .Zamiast rękawa - sama brytfanka i wyszło równie smacznie. Zatem polecam ;-) Składniki; 3 uda z kurczaka 2 łyzki sezamu Marynata; 3 łyzki pikantnego keczupu 3 łyzki sosu sojowego 2 łyzki oleju sól, pieprz 2 łyzki płynnego miodu łyzeczka papryki w proszku Mięso myjemy
Radość kipiąca uśmiechem.Sezon grillowy trwa w najlepsze, upały wręcz zachęcają do spożywania posiłków na balkonach, tarasach czy nad wodą. Dlatego zapraszam dzisiaj na kurczaka z grilla w marynacie lekko egzotycznej z dodatkiem soku z ananasa. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwietny jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego
Wielki apetytsłodka wędzona do smaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...)Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe i gotowe w zaledwie chwilę. Od kiedy je pierwszy raz zobaczyłam, zapragnęłam
Gotowanie to kochaniemnie przyprawy trudno określić jakie..chyba wszystkiego po trochę co było pod ręką..ha ha..a efekt końcowy .... pyszny..Do marynowania kurczaka użyłam miski ..rewelacja ... wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki(...)kurczaka miód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniewidelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż(...)ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie. Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta. Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników). Gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek(...)dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty jaki pozostał w naczyniu polewamy kurczaka. Możecie wstrzyknąć go również w mięśnie, jeśli macie strzykawkę z grubą igłą.Następnie w środek ptaka wkładamy otwartą wcześniej puszkę piwa, która ma stać się oparciem
Taste Of My Daykurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając
Kolizje Smakówwiekowi, więc krewetki, ani mało popularne w ich kręgach przegrzebki nie wchodziły w grę, dlatego postanowiłem ich uraczyć kurczakiem. Troszkę inaczej przygotowanym. Czego użyłem? -kurczak; mój ważył 2,16kg -dwie cebule -6 ząbków czosnku -do marynaty: oliwa, papryka wędzona słodka, sól, pieprz, tymianek -jarmuż -marchew ugotowana na ząb -szklanka bulionu -liście pora -masło -cytryna -rozmaryn -cukier Kurczaka nadziewamy obraną(...)pokrojoną w ćwiartki cebulą i zgniecionymi w łupinie ząbkami czosnku. Oklepujemy marynatą, obkładamy zgniecionymi w garści liśćmi pora. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni funkcja góra - dół. Zdejmujemy folię z kurczaka, podlewamy szklanką bulionu. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 2 godziny i 16 minut. W woli przypomnienia pieczemy kurczaka
BaRepasusiadłam z ulubioną książką i spędziłam całkiem miłe popołudnie z Katniss i drugim tomem jej przygód. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 udka z kurczaka - średnia cukinia - odrobina oliwy z oliwek - sól - zioła prowansalskie *marynata: - 3 łyżki oleju - 3-4 łyżeczki miodu - pół łyżeczki soli - łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy do połączenia. Umyte(...)kroimy w krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe cukinię i kurczaka wykładamy na talerze. Można podać z sosem z pieczenia: resztki marynaty przelewamy do garnuszka, odlewamy 3-4 łyżki, które łączymy z mąką, po czym tak zagęszczoną część sosu mieszamy z resztą i gotujemy mieszając
W poszukiwaniu inspiracji