marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:147/253)

Szaszłyki z grilla z rabarbarem 77

mięsa produkowane są także kiełbasy na grilla, więc również warto zamienić je na zdrowsze przysmaki. Mięso białe wypada na tle czerwonego nieco lepiej. Do białego mięsa zaliczamy drób (indyk, kurczak, kaczka, gęś) a także mięso z królika. Jest to mięso mniej tłuste i zarazem mniej kaloryczne od czerwonego, a przy tym stanowi bardzo dobre źródło białka. Badania dowodzą, że spożycie(...)kukurydza, papryka, rabarbar owoce: banan, ananas, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, arbuz SZASZŁYKI Z GRILLA Z RABARBAREM Składniki: 350-400 g mięsa drobiowego (z piersi kurczaka lub indyka) 2 duże, czerwone papryki 2 łodygi rabarbaru marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy

Wiszniówka
Aromatyczne, błyskawiczne teriyaki 117

trzeba chwilę potrzymać mięso. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Przepisów na kurczaka teriyaki jest mnóstwo, ale ten przepis zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i kwaskowości. Nie ma w nim przy tym grama cukru, który jest dość powszechnie dodawany do kurczaka teriyaki. Tzn. nie ma go w naszej wersji przepisu. W oryginale, który znaleźliśmy na blogu Natashaskitchen.com(...)kwaskowatość w jednym zapewnia sok z pomarańczy – to on stanowi bazę sosu/zalewy, w którym mięso maceruje się przez kilka minut. Później marynatę dodajemy do usmażonego mięsa i chwilę dusimy, żeby błyszczącą emulsją pokrył kurczaka. Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką

Niedzielny kucharz
Zatoka Mew: domki z widokiem na morze- recenzja z pobytu 132

którego zaprosiliśmy wszystkich sąsiadów z Zatoki Mew. Na przystawkę była wykwintna zupa rybna z dorsza, krewetek, przygotowana w specjalnym kociołku. Z grilla serwowaliśmy kurczaka marynowanego w jogurcie z imbirem, steki z karkówki w marynacie z gorczycy oraz kiełbaski od lokalnego rzeźnika. Jako dodatek przygotowaliśmy sałatkę z grillowanych warzyw z batatem i pomidory z dużą ilością ziół i kuskusem (zioła pochodziły

kuron.com.pl
Miodowo-musztardowe polędwiczki z kurczaka z papryką 95

Składniki (2 porcje): 2 tortille 400 g polędwiczki z kurczaka 2 papryki w dowolnym kolorze 2 łyżki jogurtu naturalnego Marynata: 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki miodu płynnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę pokrój

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Nóżki kurczaka z czarnym pieprzem i nutą cytryny 155

uwierzenia będzie, że tak nieskomplikowane dodatki mogą się złożyć na tak smakowitą całość. Składniki na 3 – 6 porcji: 1 kg nóżek kurczaka, podzielonych na uda i podudzia (starajmy się wybierać mięso ekologiczne lub z wolnego chowu) marynata: 20 g masła klarowanego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, drobno otarta skórka z 1 cytryny (niewoskowanej), 2 – 3 łyżeczki grubo(...)ręcznikiem. Każdy kawałek mięsa dwukrotnie ponacinać (udka nacinać od strony skóry), posolić. Mięso natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją nawiewu i grzaniem górnym). Cytrynę pokroić na plasterki, rozłożyć na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Kawałki kurczaka wyłożyć na plasterki cytryny. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut, w połowie pieczenia

Even Better Food
KURCZAK CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 264

temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa, przykryć

Ola la LCHF
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango 187

łyżeczka przyprawy garam masala olej   Do soku z mango dodać cynamon, musztardę, sól i   pieprz, wymieszać i ostawić. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny. Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki to samo zrobić z papryką. C ebule pokroić na ćwiartki. Mięso

Jadło i czytadło
Pieczone udka z kurczaka z warzywami 173

się gości, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka   Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego -sok z połowy cytryny -1 łyżka pietruszki

Smakuj życie!
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 174

sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

kuchnia doski
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 130

arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 148

mnie  słodka i ostra papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.  Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 147

łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu.  Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Jarmuż również siekamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Shoarma z kurczakiem 169

Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki

Mix smaku
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie 129

Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Udka miodowo-musztardowe 218

Miodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na butelce z piwem 1329

Wykonanie: Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z piwem

magiczna kuchnia Kasi
Tortilla Wiosenna! 398

prostu bardzo zależy aby zjadał zdrowe i wartościowe produkty w tym naszym pokręconym świecie :) A teraz do rzeczy Blondynko. Zacznę od marynaty, którą sama sobie wymyśliłam. Składniki na 4 tortille: 1 duża pierś z kurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe(...)sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy sól czosnkową i przyprawę do grilla i mieszamy wszystko razem. Osuszona pierś kroimy na cienkie paseczki, które wrzucamy do naszej marynaty, musimy wymieszać mięso w taki sposób

Blondynka Gotuje
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 225

pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury podajemy skrapiając

zobacz ich smak
Kurczak w indyjskiej marynacie z grilla 64

Kurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i wschodnich przypraw. Chrupiąca, lekko pikantna skórka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Całość wyglądała rewelacyjnie a kurczak smakował bosko. Indyjski grill w nowoczesnej i eleganckiej odsłonie w tak nieoczywisty sposób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BAGIETKA Z PASTĄ "HAWAJSKĄ" 113

Jogurt naturalny Gęsty Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka  Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy.  Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Na koniec

Marcepanowa kuchnia
Makrela w teriyaki 178

nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba

Poezja smaku
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 98

przy pomocy widelca. Mięciutkie i soczyste mięso bardzo ładnie dzieli się wzdłuż włókien na małe kąski. Żeby shawarma miała swój aromat i smak trzeba ją wcześniej zamacerować w pachnącej marynacie. Niech Was nie przeraża długa lista przypraw, której trzeba użyć do specjalnej bejcy. Niektóre składniki, jak kurkumę można pominąć, a zamiast niej użyć curry. Obejdzie się też bez ziela angielskiego(...)tydzień” . Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Niedzielny kucharz
Pieczone nuggetsy w jogurcie i płatkach kukurydzianych 151

słodka 2 łyżeczki * Papryka ostra 1 łyżeczka * Sól 1 łyżeczka * Pieprz 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy jogurt naturalny, jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy i dodajemy do niej kawałki pokrojonego kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie kruszymy płatki kukurydziane i przesypujemy do miski lub głębokiego talerza

Kulinarne przygody
Zapiekanka z gyrosem 663

wodzie. Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Dla takiej ilości spokojnie możecie wykorzystać całą torebkę. Kurczaka podsmażamy na patelni. Nie musicie już używać oleju, bo dodaliśmy go do marynaty. Makaron gotujemy al' dente. W miseczce przygotowujemy sos z czosnku, ketchupu, majonezu i śmietany. Ser żółty ścieramy na tarce (na dużych oczkach). Ogórka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 158

Lubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z batatami 134

pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko Kurczak z batatami Przygotowanie: 45 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 3-4 podudzia z kurczaka – 1-2 bataty – 1/4 szklanki oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku – 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego – 1,5 łyżeczki wędzonej papryki – 1,5 łyżeczki ostrego(...)szklanki oliwy z oliwek – sól i pieprz Do podania: kolendra Przygotowanie: Bataty pokrój w niewielkie kwadraty. Z oliwy i ziół przygotuj marynatę. Marynatę podziel na pół. Połową zamarynuj bataty, a drugiej połowy użyj do kurczaka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze połóż zamarynowane bataty, następnie czerwone cebule pokrojone na ćwiartki, oraz kurczaka.Całość wstaw do piekarnika nagrzanego

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania