marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:146/253)

kurczak miodowo-musztardowy 186

razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami / Rye pasta casserole with chicken and vegetables 85

wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym

Martyna Cooks
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 117

wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym

Martyna Cooks
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 126

wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym

Martyna Cooks
Chrupiące kawałki z kurczaka 160

mleka 1 jajko 50 g mąki + 400g do panierowania 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka papryki słodkiej, na marynatę Dodatkowo: 1 łyżka gorczycy zmielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 … Czytaj dalej Chrupiące kawałki z kurczaka

gotuj ze mną
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 167

Przedstawiam pomysł na skrzydło indycze w banalnie prostym a smacznym wydaniu. Dzięki pomidorowej nucie mój Syn je uwielbia. Do przyrządzenia indyka w ten sposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem , którego to efekt był pyszny Składniki: skrzydło indycze  1 średniej wielkości marchew 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek(...)garść majeranku sól, pieprz  szczypta cukru Przygotowanie: Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę, starty czosnek oraz paprykę. Nacieram indyka tak przygotowaną papką (jeśli jest za gęsta - należy dodać odrobinę więcej keczupu, inaczej

Kuchnia po mojemu
Kurczak w sosie kurkowym 143

solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut. Jeśli mamy czas, to pozostawiamy mięso dłużej w takiej „marynacie”. Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości

Analiza Smaku
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 161

ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie

Moniki Smakołyki
udka kurczaka duszone... 156

indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin. Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Delikatny królik duszony w cytrusach 211

włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie królika w mojej miejscowości(...)Polecam Wam obejrzenie tego filmu, tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej duszony z oliwkami i tymiankiem Coniglio con olive, timo e marinata di argumi przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi

Chilli Czosnek i Oliwa
Kawowa marynata do mięsa z grilla 161

wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie pod wrażeniem bogactwa smaków. Skoro jesteśmy przy grillu polecam wam też moje inne propozycje

Kuchennyviral.pl
Kawowa marynata do mięsa z grilla 187

wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie pod wrażeniem bogactwa smaków. Skoro jesteśmy przy grillu polecam wam też moje inne propozycje

Kuchennyviral.pl
Domowa przyprawa do kurczaka 256

Domowa przyprawa do kurczaka Domowa przyprawa do kurczaka Dzisiaj chciałam podzielić się tym jak samemu można przygotować przyprawę do kurczaka. Przyprawy można użyć do przygotowania mięs do obiadu jak i na grilla. Składniki: 3 łyżki soli różowej himalajskiej po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej (ja użyłam świeżo tartej) pieprzu mielonego czarnego imbiru po jednej łyżeczce: ostrej papryki czosnku suszonego(...)mielonego kurkumy kminku mielonego suszonej pietruszki curry Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeżeli chcemy zrobić marynatę możemy dodać niewielką ilość oleju i zamarynować, dowolne mięso. Artykuł Domowa przyprawa do kurczaka pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania

Podstawy Gotowania
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 230

wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki.  Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście(...)niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny. Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan z tego przepisu Wariant do wolnowaru -  w zupełności wystarczą dwie puszki pomidorów i nie ma potrzeby marynowania przez całą noc, w zupełności wystarczy zalać marynatą na godzinę. Czas wolnowarzenia opcja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka kurczaka marynowane w jogurcie z pastą curry 176

curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4 łyżeczki masła 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie nią pokryty. Odkładamy do lodówki na noc (lub na co najmniej 2 godziny

Qchnia po prostu