Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa
Maminek kulinarnyśmietaną, dodać sól. Mąkę wygnieść z masłem. Połączyć resztę składników razem i wyrabiać na gładkie ciasto. Farsz: 25 dag piersi z kurczaka 2 małe marchewki 1 pietruszka bulion jajko czubryca zielona sól, pieprz odrobina rozpuszczonego masła Ugotować pierś z kurczaka i obrane warzywa w bulionie. Po wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem
Humanistka w kuchniSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany
A Ty Smakuj MnieSkładniki: papiery ryżowy 2 duże marchewki 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryczki chili sól, pieprz, słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: 1. Marchew obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Chili pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie te składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać 1/3 szklanki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 por 1 marchewka 2 jabłka sól, pieprz 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Umyty por przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki. 2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce tak jak marchew. 4. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób
A Ty Smakuj Mnieczerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz
na gaziePieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać
na gazieburaków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz
na gaziesól, pieprz czosnek niedźwiedzi suszony Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie cukinię solimy i czekamy ok 20 min aż puści sok. Dokładnie ją odciskamy. Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy z cukinią. Dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (albo pieczemy w piekarniku
e-PrzepisyKulinarneprzez 15 minut. Ogórka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Awokado kroimy na małe części. Sałatę myjemy i osuszamy. Świetnie też by nadawała się marchewka pokrojona w słupki. Algę Nori układamy na macie do zwijania sushi (jeśli nie mamy to na ścierce). Ręce zwilżamy wodą i mokrymi układamy cienką warstwę ryżu na całej aldze zostawiając marginesy na sklejenie
Poezja smakubędzie coś trudnego. Nie do końca rozumiałam jak zawinąć ciasto, a perspektywa odwracania tarty do góry nogami trochę mnie przerażała. Z pomysłem oswoiłam się po zrobieniu tarty z marchewkami na odwróconym spodzie. Nagle wszystko okazało się banalnie proste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego
W kuchni wieczoremprzepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej
KUCHARNIAminut, aż grzanki ładnie się podpieką i zrumienią. Moje zmiany - nie dodałam czarnych oliwek i rozmarynu, bo zwyczajnie zapomniałam :) , ale dodałam za to pokrojone w plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem. Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne
KUCHARNIAklasycznej czołówki należy gotowane z szafranem risotto alla milanese oraz risotto al nero di seppie , którego składnikiem są malutkie kałamarnice, a także risotto al barolo z rozdrobnioną marchewką, selerem i pancettą. Ja zapraszam dziś na moją wersję - risotto dyniowe. Kremowy i rozgrzewający finał wiosennych porządków. UWAGA! Za kilka dni zapraszam Was na jajko-niespodziankę . Kto zgadnie
KUCHARNIA