musimy jednak całkowicie rezygnować z apetycznych przekąsek. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje. Możemy samodzielnie przygotować chipsy w piekarniku. Domowe chrupiące chipsy 1 marchewka 1 jabłko 1 pietruszka 1/4 selera 3 łyżki oliwy i ulubione przyprawy Przygotowanie Warzywa i owce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. W misce takiej którą można zamknąć dajemy tą oliwę i przyprawy, potem nasze surowe chipsy. Zamykamy
ClauditteMissCookingzrobić we własnym domu naturalnymi sposobami. Wzmocnijmy zatem odporność naszą i naszych pociech prostym ABC zdrowia :) WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI witamina A - zapobiega zakażeniom, poprawia wzrok. Jest w : marchewce, morelach, brzoskwiniach, czarnych porzeczkach, jagodach. witaminy z grupy B - wzmacniają organizm, są niezbędne w przemianie białek, tłuszczów i cukrów. Znajdziemy je w : warzywach strączkowych, bananach
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami
ClauditteMissCookingczubate łyżki Tandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala, 1 czubata łyżka siemienia lnianego, 4 łyżki oliwy
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 1.5 l wody 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, natka pietruszki, por) 450-500 g brokułu pieprz (świeżo zmielony) 1 łyżka suszonego lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy wodą. Przekładamy do misy multicookrea. Zalewamy wodą. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Brokuły odkładamy na bok. Dodajemy
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 50 g słoniny 100 g kości wołowych 100 g kości wieprzowych 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula mała 1 łyżeczka ziarenek kolendry 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 50 g grzybów mun Tao Tao 3 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao Tao kapusta włoska 5 listków 2 puszki fasolki białej PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI 1/2 kg żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną
ClauditteMissCookingzupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 6 listków kapusty pekińskiej (pokroić w paseczki
ClauditteMissCookingstraszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny i puszysty, taki właśnie jest biszkopt idealny. Ciasto biszkoptowe to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru
ClauditteMissCookingpapryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać 1 puszka groszku 1/4 ananasa- pokroić
ClauditteMissCookingkalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus z lazurem i winogronami Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika
Gaździnka warzyszczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ). Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek, skropić sosem sojowym................... Smacznego Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki..:-) choć on uważa, że jest pyszna....i mamrotał
Gaździnka warzyrękawiczkach) pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i 3 ząbki czosnku. Zalać gorącą przegotowaną wodą i 2 łyżkami octu. Zostawić na 2 dni niech się zakwasi. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i dodać po dwóch dniach do buraków. Ja dolałam jeszcze więcej wody. Przyprawić kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, pieprzu, cukrem i w razie potrzeby jeszcze octem. Dosolić
Gaździnka warzy