marchewki - 4038 przepisów (strona:196/270)

ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 226

przed gotowaniem.Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki:- 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna

Smaczne Zdrowe
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 153

łyżki oliwy z oliwek( u mnie Classico extra vergine di oliva Monini)1 łyżeczka natki pietruszkisòl i pieprz do smakuWykonanie :Filet z miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę. Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę

Mia Cucina Sofieta
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 136

oliwek, papryka ostraSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem i szczyptą ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy

kulinarnyJa
Spaghetti z kurkami 116

pełnoziarnistego150 g świeżych kurek1 cebula czerwona2 ząbki czosnku1 średni por1 marchewka150 ml śmietany 16%oliwa z oliweknatka pietruszkipomidorki koktajlowebazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania

kulinarnyJa
Papryka faszerowana 183

między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion.Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową

kulinarnyJa
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 144

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 

kulinarnyJa
Pulpety w białym sosie chrzanowym 183

marchewka1/2 selera1 pietruszka1 cebula1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe4 łyżeczki chrzanu100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną

kulinarnyJa
Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z granatem i mandarynką 151

sokowirówkę i do dzieła !Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z granatem i mandarynkąProporcje na 1 szklankę ok. 250 mlCzas przygotowania: 5 minutSkładniki:1 duża marchewka1 małe jabłko1/2 owocu granatu2 mandarynkiWykonanie:Marchewkę obieramy i kroimy na 4 mniejsze części. Jabłko dobrze myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazdek  nasiennych. Nie obieramy ze skórki, ponieważ właśnie pod nią znajduje się dużo

Kulinarne przygody Gatity
filety śledziowe a`la po grecku... 192

rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z szynki wieprzowej 147

przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy

Słodkie Przyjemności
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 220

wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion)-por-kawałek kapusty włoskiej-pietruszka zielona-świeży

BaRepas
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 174

oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Streekmolen - zestaw produktów spożywczych 201

www.streekmolen.nl.  Zrzesza ona ze sobą pobliskich producentów biologicznych . W naszej  skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por  oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie

cookpl
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 260

także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek

Smaczne Zdrowe
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ 163

jadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania