marchewki - 4038 przepisów (strona:197/270)

Sałatka z tortellini i cieciorką 298

składniki* opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem* 1 puszka cieciorki konserwowej* 1 puszka groszku konserwowego* mały słoiczek papryki konserwowej* 1 słoik marchewki konserwowej* 4 łyżki majonezu* 1 łyżka ostrej musztardy* sól, pieprzSposób wykonaniaUgotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą i wszystko

Mix smaku
Barszcz biały 147

składniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć

Mix smaku
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 189

bardzo dobra zawiera wiele witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek

Kulinarna rozmowa
Warzywna dietetyczna zupa krem 321

lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem

Kulinarna rozmowa
Muffinki marchewkowe na troski 140

sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać. W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką.Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony

Gotowanie to kochanie
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 145

wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej2 l wodysól i pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlej

Gotowanie to kochanie
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 235

bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu także po raz pierwszy w zestawieniu przepis na Marchewki glazurowane w miodzie Gordona RamsayaNa miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyakiMiejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnikaNa miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę

karmelowy
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 134

kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego  trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty.     Składniki :                                                                                     - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach

mojewypiekiinietylko
Żurek na serwatce 153

rozrobiłam gorącym wywarem warzywno mięsnym. Zasmażkę dodałam do garnka z zupą, razem z resztą wywaru. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Dodałam prażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, zagotowałam. Żurek wyszedł wyśmienity, podałam z jajkiem na twardo i posypałam szczypiorkiem. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Żurek na serwatce appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem 147

ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę z rosołu, posiekaną chilli, doprawiłam cukrem, solą, pieprzem i cynamonem. Zagotowałam.Podałam, oczywiście z tortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą cynamonu. Idealna na jesienno zimowe i zakatarzone

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 167

aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???”    Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej

mojewypiekiinietylko
Zupa z czerwonej soczewicy 131

także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 148

czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko.     Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni

mojewypiekiinietylko
Surówka z papryki 208

Potrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka.  Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 165

zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania