korzeń chrzanu o długości 3 cm, przekrojony na kilka części 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego kilka plasterków marchewki ogórki Składniki zalewy: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 6 czubatych łyżek stołowych cukru 1 czubata łyżka stołowa soli Wykonanie: Ogórki myjemy. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy
Smak mojego domuBratem mogliśmy je jeść cały czas, codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek, buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi i pracy, naprawdę warto. Jak z pierogami..pracy jest
Zasmakuj Kuchnistarać o to, żeby równo pokroić warzywa. :) Zupa krem z batatów to dla mnie mistrzostwo smaku. Zapraszam! Składniki: - 3 małe bataty (2 średnie lub 1 bardzo duży) - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie) - 1 cebula - 1 łyżeczka naturalnej przyprawy uniwersalnej (suszonych warzyw) - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka masła klarowanego/oleju Cebulę kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka i dusimy
Smakuje zdrowoJedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć
Kuchnia Pokoleńoczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, podpowiadam tutaj jak to szybko zrobić. Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody koperek, natka pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kaszą :) Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat
Kuchnia Vikiuzupełniają. Miks sezonowych warzyw z kurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób
Pyry na Gazziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kuchcik gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała - 50 dag Marchewka -2 szt Cebula- 1 szt Śmietana 18% - 200 ml Rodzynki -2 łyzki Sól Cukier Sok z cytryny Pieprz kolorowy Kapustę oczyścić i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i pozostawić
Camilla w kuchniRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Seler – 1/2 szt Ogórki kiszone – 2 szt Marchew – 1 szt Miód płynny – 1 łyżeczka Sól – szczypta Oliwa – 2 łyżeczki Seler i marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Polać oliwą i wszystkie składniki razem połączyć. Dodać
Camilla w kuchnisojowy ok 1/3 szklanki 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka miodu troszkę soku z cytryny wedle uznania sól i pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka oliwy marchewka pietruszka + natka świeży rozmaryn Wykonanie: Sos sojowy wymieszać z miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i sokiem z cytryny. Zalej udka marynatą i odstaw
The Sweet DamselSkładniki: ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek
Atlas Smakówwody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką. Cukinię i paprykę posolić i odstawić na 12 godzin. Cebulę i marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać
Kuchnia w czekoladziepatelni. Najpierw od strony skóry (do momentu, kiedy tłuszcz się wytopi), później odwracamy i smażymy kilka minut. Kroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień
R'n'G KitchenWitajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pieczonych warzyw z kurczakiem.Lekko, aromatycznie w sam raz na obiad. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3 marchewki 3 cebulki 4 dojrzałe soczyste pomidory, malinówki lub lima sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa Wykonanie: Marchew i cebulę obieramy
Sama słodycz i szczypta chili